Vorige week was de burgemeester nog op visite bij meneer en mevrouw Grootjes. Een week later is alles anders.
Vorige week was de burgemeester nog op visite bij meneer en mevrouw Grootjes. Een week later is alles anders. (Foto: Theo Annes)

Diamanten huwelijk met een zwarte rand

NOORD-SCHARWOUDE - Als je zolang getrouwd bent, dan moet het wel een gelukkig huwelijk zijn… Dat geldt zeker voor het bruidspaar Grootjes- Ooteman dat op 28 oktober 1960 in de Sint Jan de Doperkerk elkaar het ja-woord gaf.

door Ben Wansink

Het echtpaar woonde lang aan de Elzenlaan in Zuid-Scharwoude. Toen het allemaal wat minder ging, vooral het traplopen gaf Gré veel problemen, werd besloten te verhuizen naar een appartement aan de Platteven in Noord-Scharwoude. Het 60-jarig huwelijk werd gehaald, maar een vervolg zit er helaas niet meer in.

Een vreemde gewaarwording als ik op een avond het echtpaar bel om een interview voor de Langedijker te mogen hebben. Burgemeester Kompier is dan al geweest, evenals onze fotograaf. Opgewekt leg ik de bruidegom voor wat mijn bedoeling is. Jan antwoordt met: “Mijn vrouw Gré ligt in bed en zal één dezer dagen sterven.” Maar desondanks wil hij wel graag het verhaal van hem en Gré vertellen en zegt dat zijn vrouw dat ook zou willen. Ik maak daarom een vervolgafspraak, maar moet de mededeling wel even verwerken.

Internationaal chauffeur

Jan Grootjes, 5 mei 1935, is een echte Langedijker. Als internationaal vrachtwagenchauffeur bij Leegwater Transport reed hij in een koelwagen naar Frankrijk, Duitsland en zelfs naar Spanje. Hij bracht in Barcelona melk voor de Amerikaanse Zesde vloot die daar voor anker lag. Maar Leegwater verhuisde naar Zwijndrecht en daar had Jan geen oren naar. De Waard Transport werd in 1963 zijn nieuwe werkgever en Jan reed 30 jaar lang veel naar Italië.

Spik en Span

Gré werd 29 juni 1938 geboren in Grootebroek en ontmoette Jan in het café van haar vader in Oude Niedorp. Het stel was begin 20 en smoorverliefd. Het huwelijk werd in 1960 voltrokken en ze kochten een huis aan de Elzenlaan. Jan was daar in zijn element, hij kon zich storten op zijn knutselhobby. De garage had een werkbank en ook de tuin gaf veel plezier. Zoals in die dagen gebruikelijk gaf Gré haar baan als hulp in de huishouding op en maakte haar eigen huis spik en span aan kant.

Niet fit

Gré was echter lichamelijk niet fit, ruim 30 jaar tobde zij met haar gezondheid en onderging drie heupoperaties. Jan kreeg in 2018 een nieuwe hartklep, maar fietst en wandelt nog regelmatig. Op de vraag wat zijn grootste hobby is, antwoordt hij zonder aarzelen: “Werken!”

Geheim

Jan en zijn Gré zijn in het rijke bezit van twee zoons en één dochter. Oudste zoon Jan is in zijn voetsporen getreden en rijdt ook voor De Waard Transport als internationaal chauffeur, tweede zoon Cor werkt zelfstandig in de technische sector en dochter Margret is werkzaam als zelfstandig trainer/coach. Wat het geheim van een goed huwelijk is? "Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn en je gemak houden. Nooit je eigen gelijk proberen te halen!”

Het echtpaar was heel blij met het bezoek van burgemeester Leontien Kompier. "Ze kan goed luisteren en vroeg zelfs hoe wij over de gemeente denken! Wat mij betreft wordt zij de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard", aldus Jan. Op het moment van haar komst is Gré terminaal ziek. Jan relativeert: "We hebben samen 60 mooie en gelukkige jaren gekend. Gek is wel dat de bloemen die we nu kregen binnenkort vervangen worden door andere bloemen...

Overlijden

Donderdag 5 november overleed Gré Grootjes- Ooteman op 82-jarige leeftijd in het bijzijn van haar man en kinderen. Na dagenlang in coma te hebben gelegen was haar tijd gekomen.

Het Langedijker Nieuwsblad condoleert de familie Grootjes met hun verlies.

Het 60-jarig huwelijk werd door het echtpaar Grootjes gehaald, maar een een vervolg zit er niet meer in.