Merlijn met presentator Buddy Vedder en Fleur, een klasgenootje van Merlijn die mee was naar de opnames.
Merlijn met presentator Buddy Vedder en Fleur, een klasgenootje van Merlijn die mee was naar de opnames. (Foto: Amy van Leiden)

Merlijn speelt muziek voor Maxima

BROEK OP LANGEDIJK - Stel je voor: je speelt een bijzonder muziekinstrument zó goed dat koningin Máxima het met haar eigen oren wil horen. Of je even bij haar langs kan komen op Paleis Huis ten Bosch?

door marsha bakker

'Geen gouden wc's in het paleis'

Het overkwam de 13-jarige Merlijn Vos uit Broek op Langedijk. Hij speelt graag muziek, meerdere instrumenten zelfs. Drummen doet hij met plezier, trompetten kan ie ook vrij aardig, maar de sousafoon is echt zijn ding. "Ik koos ooit voor de sousafoon omdat ie lekker opvalt, je ziet de sousafoonspeler echt niet over het hoofd in een orkest. En er komt natuurlijk mooi geluid uit."

Sousafoon

Toen Merlijn nog heel klein was, ging hij met zijn - eveneens muzikale - moeder Saskia mee naar repetities en optredens van het dweilorkest waarin zij de bariton speelde. Al op zijn derde begon hij zelf met muziek maken. "Drummen en een simpel trompetje zonder ventielen. Maar sinds twee jaar heeft hij les op de sousafoon. Eerder kon niet vanwege het grote mondstuk." Hij leende een exemplaar van Jan Rovers van de huiskamerconcerten in Sint Pancras. Daar oefent hij ook met zijn band Betoeterd, een muziekgroepje van vijf jongeren en moeder Saskia. De muzikanten spelen op trompet, klarinet, saxofoon, bariton, sousafoon en slagwerk. "Vanwege corona staat dit allemaal even in de koelkast en thuis oefenen doe ik wel, maar ik vind er niks aan. Ik treed liever op!"

Gelukkig kon het spelen voor Máxima wel doorgaan, en ook zijn optreden in het AVROTROS-programma Lang Leve de Muziek Show. "Wij kijken dat programma altijd thuis, en toen er een oproep kwam voor kinderen die een bijzonder instrument bespelen en dat in de show willen demonstreren dacht ik: waarom niet!" Merlijn werd uitgenodigd voor de auditierondes en bleef uiteindelijk met twee andere jonge, muzikale talenten over. Met z'n drieën werden ze uitgenodigd om op 1 september aan koningin Maxima te laten horen wat ze kunnen!

Lees verder op pagina 5

'Ik koos ooit voor de sousafoon omdat ie lekker opvalt.'