Afbeelding
Arie Zwaan

10 vragen aan Arie Zwaan


Antwoord op de vraag van Tijs Roeland: Is er volgend jaar weer 'koers' in Sint Pancras?

Afgelopen jaar is er helaas geen wielerronde geweest maar inmiddels staat de Ronde van Sint Pancras weer op de evenementenkalender van de gemeente Langedijk. Uiteraard doen wij ons uiterste best om op 4 september weer een “koers” te hebben door de straten van Sint Pancras. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die ons daarbij helpen. Wij hopen dat wij het ook financieel weer rond krijgen. Een dag “koers” kost toch best veel geld. Wij zijn heel blij met de vele sponsoren die ons trouw blijven maar het zou fantastisch zijn als er nog een paar bij komen. Dan hebben wij wat meer lucht.

Wie bent u?

Mijn naam is Arie Zwaan, getrouwd met Erna Roeland en vader van Jessie (20 jaar) en Joey (18 jaar).

Sinds 1991 zit ik bij de Amsterdam politie. Ik ben begonnen in Amsterdam-Zuidoost, beter bekend als de Bijlmer en heb bij allerlei teams gezeten. Momenteel ben ik projectleider vermiste personen en zit bij het Cold case team van de Eenheid Amsterdam.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben der ien van Piet Zwaan en Ali Groen. De familie van mijn moeders kant zijn echte Pancrassers. Zij is de dochter van Maarten Groen, de tuinder, en Ali van Zuydam. Ik heb nog 2 broers (Maarten en Vincent) en een zusje (Liesbeth).


Wat heeft u met dit dorp?

Het is mijn geboortedorp. Ik ben na mijn geboorte een aantal jaren naar Alkmaar verhuisd maar ben vanaf mijn 12e weer terug in het dorp komen wonen. Hier heb ik mijn hele pubertijd doorgebracht en ben ik op mijn 21e naar Amsterdam verhuisd. Een aantal jaar later zijn wij verhuisd naar Heerhugowaard. Sinds 2006 wonen wij weer met het gezin in Sint Pancras. Hier liggen toch je ‘roots’ en het is vertrouwd. Ons kent ons. Een perfect dorp om hier je kinderen op te laten groeien.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat zijn er velen. Maar als er dan toch een paar moeten noemen: ‘t Jeugdhuis, Vrone (4), zwembad de Bever en de Oostwal. Een hoop lol trappen en genieten van het leven. In 't (oude) Jeugdhuis was eigenlijk niets te gek. Het werd gedraaid voor en door jongeren. Ook de vele activiteiten die er waren hebben dierbare herinneringen opgeleverd, zoals elke maand een band, paalzitten, zeilkamp en zo kan ik nog wel een tijd doorgaan. En nu natuurlijk de Ronde van Sint Pancras. In 2012 was de herstart en nu uitgegroeid tot een volwaardig evenement. Waar ik heel trots op ben is dat wij één van de grootste ‘Funklasse” (Sportieve Dorpelingen) wedstijd van Nederland hebben.

Als u burgemeester was?

Dan zou ik net als mijn voorganger er voor willen zorgen dat het dorpse karakter behouden blijft. Ook zou ik kijken naar het verkeersplan in Sint Pancras, met name dan voorrangsregel (of juist niet) op de Twuyverweg en de Bovenweg.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” En dat is echt zo. Doe je ding en maak het niet specialer dan dat het is. Ik ben iemand die niet snel op de voorgrond treedt en ook nu ben ik weer de ‘stille’ kracht achter de Ronde van Sint Pancras.

Uw toekomstwens voor Langedijk?

Er is veel verdeeldheid geweest bij de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard. Een groot gedeelte van Sint Pancras wilde bij Alkmaar. Velen hadden en hebben nog het gevoel dat Sint Pancras het ‘trappel-end' van Langedijk is. Mijn wens is om Sint Pancras ook echt bij Langedijk (straks Waard en Dijk) te laten horen.

Wie is uw opvolger?

Nick Huibers, secretaris van de Nazomerfeesten Sint Pancras, is mijn opvolger. Mijn vraag aan hem is: Hoe heb je de Nazomerfeesten dit jaar ervaren met de huidige maatregelen en hoe zie je dit voor volgend jaar?