Hendrik Vroegop, welbekend Langedijker en oud-raadslid, in zijn tuin met prachtig uitzicht.
Hendrik Vroegop, welbekend Langedijker en oud-raadslid, in zijn tuin met prachtig uitzicht. (Foto: vincentdevriesfoto.nl

Hendrik Vroegop, markante Pancrasser en trotse zoon van 'De Generaal'

SINT PANCRAS - Tot 1 oktober 1972 was het dorp Sint Pancras verdeeld over drie gemeenten. Het Zuideinde hoorde bij gemeente Koedijk en het deel ten zuiden van de spoorlijn hoorde bij de gemeente Oudorp. Na 1 oktober 1972 kreeg Sint Pancras het Zuideinde er bij. Het overgrote deel van Koedijk kwam bij Alkmaar, evenals Oudorp. De spoorlijn werd de grens met Alkmaar. Op 1 januari 1990 werd Sint Pancras samengevoegd met Langedijk. Dit was een besluit van bovenaf, inspraak was er niet. Het overgrote deel van de inwoners wilde dat het dorp zelfstandig bleef, doch dat bleek toen geen haalbare kaart.

door Ben Wansink

Bewogen geschiedenis Sint Pancras

Zo begint een stukje historie van Sint Pancras. Nu de fusie met Heerhugowaard een gegeven is, ondanks het verzet met name in Sint Pancras en dat stukje van Koedijk, lijkt het erop dat de rust weer terug kan keren en de bewoners over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Onrust

In gesprek met Hendrik Vroegop, een welbekend Langedijker en oud-raadslid, wordt al snel duidelijk dat die onrust over de status van bovengenoemde dorpen al eerder veel reuring gegeven heeft. Ondanks de respectabele leeftijd (77 jaar), is Hendrik nog volop actief en werkt de geest meer dan uitstekend. Hij vertelt uitgebreid over de dreigende annexatie, zo noemt hij dat, van onder andere Sint Pancras in de zestiger jaren. Met name de rol van zijn vader Piet, ook wel De Generaal genoemd wordt door hem met veel anekdotes verteld.

Lees verder op pagina 17