Meester Joost (rechts) met zijn klas en stagiair Koen IJsselstein.
Meester Joost (rechts) met zijn klas en stagiair Koen IJsselstein. (Foto: aangeleverd)

Dagboek van een leerkracht in de coronacrisis

BROEK OP LANGEDIJK - De basisscholen zijn weer open, elk heeft een manier gevonden om om te gaan met Corona. Op ons verzoek hield meester Joost Goedbloed, leerkracht van groep 8 van het Christelijk Kindcentrum Het Mozaïek, een dagboek bij in de week van 11 tot en met 15 mei.

De eerste schoolweek na de verplichte stop

De voorbereidingen voor de start van de school zit erop. De klas is verdeeld in twee groepen, die om en om een dag naar school zullen komen. De ouders mogen helaas de school niet in, dat is logisch, maar we zullen ze ook gaan missen. Ik ben wel benieuwd hoe het afscheid voor met name de jongste kinderen zal gaan, zeker na al die weken thuisonderwijs. Al het meubilair van mijn groep 8 is verhuisd naar de grote zaal van de school. Daar is niet alleen meer ruimte, maar in deze zaal kunnen we ook goed oefenen voor de musical, wat een heel belangrijk deel van de laatste 7 weken in groep 8 zal zijn. Het decor is af en ik verheug me nu al op de gezichten van de kinderen als ze het prachtige decor gaan zien!

Dag 1 en 2 (voor beide groepen de eerste dag)

Wat een fantastische dag! De leerlingen kwamen op de fiets aan en aan de blije gezichten kan ik de positieve sfeer direct al merken. Het lijkt wat dat betreft een beetje op de positieve spanning bij bijvoorbeeld het schoolkamp aan het begin van het jaar. Ik vraag de leerlingen om met hun rug naar het decor de zaal in te lopen, waar al het licht uit is. Als iedereen klaar staat, gaat langzaam het licht aan en klinkt de muziek van onze musical: Junglebeat. De leerlingen draaien zich om en zien het decor, de ‘Oehs en ahs’ zijn duidelijk hoorbaar! Zodra het lied echt begint, zingen ze direct vol overgave mee, kippenvel! Na deze heerlijke start van de dag praten we bij over hoe de afgelopen periode is geweest, met een “sta-op-of-blijf-zitten” spel laten de kinderen weten of ze bijzondere dingen hebben meegemaakt, of ze hun vrienden en school hebben gemist en of ze bijvoorbeeld mensen kennen die met het virus besmet zijn geweest of zelfs zijn overleden. Gelukkig kennen maar een paar kinderen een overleden persoon en dat is dan ook iemand die vrij ver van hen vandaan staat. Opvallend is dat vrijwel iedereen ook zin heeft om weer aan het werk te gaan! Na hard te hebben gewerkt, waarbij me opvalt dat ze hun werk echt goed hebben gedaan de afgelopen tijd, beginnen we te oefenen voor de musical. De tekst blijkt er al behoorlijk goed in te zitten, er is hard geoefend! Om de tekst nog wat beter te leren werken we onder andere in groepjes aan de tekst en dan.. zelfs al even het podium op, wat ben ik trots zijn op deze toppers! Aan het einde van de dag hoor ik van de collega’s ook heel positieve signalen over hoe de eerste dag is verlopen, zelfs de jongste kinderen nemen al zonder al teveel moeite afscheid bij de deur of het hek, super!

Dag 3 (de thuiswerkdag)

Na 2 dagen met de helft van de klas te hebben gewerkt is er op woensdag de thuiswerkdag. Op de thuiswerkdagen starten we wel gezamenlijk in de ochtend met elkaar, maar dan digitaal- zoals we de afgelopen periode hebben lesgegeven. ‘s Ochtends om 8.30 is alweer vrijwel iedereen aanwezig in de ‘Meet’ en kan ik de dag starten. Ik geef een korte uitleg over het werk dat op deze dag moet gebeuren en na de minuut-challenge (zoek, binnen één minuut, zoveel mogelijk spullen bij elkaar met… de kleur geel!) gaan de kinderen thuis aan het huiswerk. Af en toe zie ik nog even een leerling terug met een vraag, waarbij ik ze weer op weg kan helpen. Ook via de e-mail en de chat komen er soms vragen, fijn om ze zo te kunnen helpen! Door de afgelopen weken is dit nu voor de kinderen én mijzelf ‘gewoon’ om te doen. Toch raar, hoe snel je aan zoiets went!

Dag 4 en 5 (voor beide groepen de tweede dag)

Het is werkelijk onvoorstelbaar! De tekst van de musical zit er zo goed in, dat we op het podium kunnen oefenen en zelfs al kunnen letten op het ‘stil spel’, prachtig om te merken! In het leerwerk zie ik wel een nieuwe beginsituatie. Een aantal aangeleerde dingen zijn even weggezakt, door dit te herhalen pakken de leerlingen het langzaam alweer op, fijn om te zien! Het werk dat thuis moet worden gedaan gebeurt gelukkig nog steeds behoorlijk consequent, al zijn er ook kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben.

Na deze eerste week van gecombineerd thuis en op school werken ben ik super tevreden en heel trots op de leerlingen in mijn groep!