Gemeenteraad publiceert manifest voor gelijke behandeling

LANGEDIJK - Met een paginagrote advertentie van een manifest in deze krant vraagt de gemeenteraad van Langedijk aandacht voor artikel 1 van de grondwet. Artikel 1 gaat over antidiscriminatie. In het Manifest leggen de leden van de gemeenteraad vast dat zij zich in hun dagelijks leven laten leiden door artikel 1 van de grondwet. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle inwoners om hetzelfde te doen.

Artikel 1 zegt ‘allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’. De gemeenteraad constateert dat landelijk, maar ook in onze gemeente nog dagelijks sprake is van vergaande, volstrekt ontoelaatbare uitingen en gedragingen van discriminatie, racisme, antisemitisme en seksisme. Op 25 februari van dit jaar nam de gemeenteraad een motie 'Bestrijding antisemitisme, racisme, discriminatie' aan. Aanleiding was de toename van antisemitisme in de samenleving. Maar ook discriminatie en racisme vervulden de raad van Langedijk met zorg. De motie is raadsbreed aangenomen en onderstreept daarmee het belang van artikel 1 van de grondwet.

Dit jaar gedenken wij in Nederland 75 jaar bevrijding. De bevrijding van een totalitair regiem dat zich tot doel had gesteld niet alleen mensen uit te sluiten, maar zelfs moedwillig te vermoorden op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Voor de gemeenteraad van Langedijk vormt dit jaar, waarin we de bevrijding herdenken, de aanleiding om aandacht te vragen voor artikel 1 uit de Grondwet. Het is immers de basis voor de inclusieve samenleving die Langedijk wil zijn. Niet alleen willen de raadsleden zich naar die waarde gedragen, de raad zal die waarde ook actief uitdragen. Als volksvertegenwoordigers verwachten ze dezelfde grondhouding van de inwoners. In het manifest staat opgesomd hoe inwoners dat kunnen doen. De raad laat zich waar nodig adviseren door Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord.

Via social media zal deze missie volop worden uitgedragen. Maar zodra dat weer kan, gaat de gemeenteraad met inwoners het gesprek aan. Ook jongeren worden actief benaderd. Deze opstelling strekt verder dan het moment van 4 en 5 mei. Het Manifest is geen ‘papieren tijger’, maar het begin van een actieve benadering van Langedijkers op dit onderwerp.

Vanuit de inclusieve gedachte: ‘Wij zijn Langedijk’.