Hopelijk is het schoolplein snel weer gevuld met spelende kinderen.
Hopelijk is het schoolplein snel weer gevuld met spelende kinderen. (Foto: aangeleverd)

De scholen gaan weer open

Vervolg van voorpagina


"Omdat de dagopvang vanaf 11 mei weer volledig opengaat zijn wij als school samen met de buitenschoolse opvang verantwoordelijk voor de noodopvang van kinderen met ouders in cruciale beroepen. Uiteraard zoeken wij hiervoor de samenwerking met onze collega’s van de opvang. Doordat kinderen niet elke dag naar school komen vraagt het, naast het voorbereiden van de schooldagen, ook voorbereiding voor het thuiswerk."

Hoe hebben jij en je onderwijscollega’s de afgelopen periode ervaren? "Het begin van de periode was vooral heel erg zoeken naar een balans in het contact met de kinderen en ouders, het aanbod en zicht houden op de ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast moest iedereen heel erg wennen aan het thuiswerken. Ook het gevoel dag en nacht bereikbaar te zijn, ‘24/7 aan te staan’ was bij een groot deel van het team aanwezig. Na een paar weken hadden de meeste collega’s hun draai hierin wel gevonden en begonnen steeds meer ‘lol’ te krijgen in het onderwijs op afstand. Ik denk dat we de afgelopen periode allemaal ontzettend veel en snel allerlei nieuwe vaardigheden hebben geleerd. Het anders kijken naar het aanbod, de wijze waarop instructies gegeven kunnen worden en de inzet van het online programma’s heeft een ‘nieuwe’ wereld geopend."

Feedback

Wat kregen jullie als feedback van kinderen en ouders? "Dit is heel wisselend geweest. Over het algemeen zijn alle betrokken partijen, kinderen, ouders en leerkrachten, vanuit hun beste wil en inzet, begonnen aan deze uitdaging. De meesten hebben hun draai gevonden, konden goed uit de voeten met het aangeboden werk en het contact met de juf/meester. Een deel heeft het zwaarder gehad. Met name wanneer de kinderen moeilijk te motiveren waren of ‘les’ van hun vader/moeder niet accepteerden (‘jij bent mijn juf niet’). Doordat er regelmatig contact was met de kinderen en ouders, hadden de leerkrachten over het algemeen redelijk goed zicht op hoe het met ze ging. Wanneer er zorgen waren werd dit besproken met de intern begeleider en indien nodig was er contact met het Centrum voor Jeugd en Gezin om eventueel kinderen toe te laten tot de noodopvang.

Achterstanden

Verwacht je achterstanden bij kinderen? "Ik zou niet willen spreken van een achterstand. Kinderen hebben andere vaardigheden ontwikkeld en nieuwe ervaringen opgedaan. Wel kan er sprake zijn van een achterstand in onze lesplanning. Wij gaan inventariseren wat de kinderen eventueel gemist hebben in deze planning en hoe wij hiermee omgaan."


"Bovenal kijken we er allemaal naar uit om straks de kinderen weer om ons heen te hebben. De letterlijke nabijheid van de kinderen werd misschien wel het meest gemist vanaf 16 maart!"

Afbeelding
Hopelijk is het schoolplein snel weer gevuld met spelende kinderen.