Linda Bruin (tweede rij, tweede van links) en haar collega's zien er erg naar uit de kinderen weer te zien!
Linda Bruin (tweede rij, tweede van links) en haar collega's zien er erg naar uit de kinderen weer te zien! (Foto: aangeleverd)

'Blij dat de school weer open gaat maar nog wel wat 'hobbels' te nemen'

LANGEDIJK – Veel ouders slaakten vorige week een zucht van opluchting: de basisscholen en kinderopvang gaan weer open! Weer een beetje structuur terug, mogelijkheid om naar je werk te kunnen en ook voor veel kinderen weer broodnodige regelmaat.

Scholen worden in gereedheid gebracht voor heropening

Linda Bruin, directeur van openbare Dalton Basisschool De Phoenix, met locaties in Sint Pancras en Broek op Langedijk, heeft een dubbel gevoel over de heropening van de scholen: "Ik ben heel blij dat we straks de kinderen weer om ons heen hebben. Voor iedereen is het meer dan wenselijk is om weer terug naar school te gaan. Maar er is helaas ook een keerzijde."

De afgelopen periode heeft veel van het team, de kinderen en ouders gevraagd. Het was een zoektocht naar wat wel en niet werkt in het onderwijs op afstand. "Ik merkte in het team, maar hoorde dit ook terug bij kinderen en ouders, dat zij uitkeken naar de meivakantie. Even niets moeten, bijkomen en misschien ook wel even stilstaan bij hoe het leven de afgelopen periode eruit heeft gezien en wat dit met jou heeft gedaan."

Crisisteam

Linda maakt deel uit van het crisisteam van Allente, de overkoepelende organisatie waaronder diverse basisscholen en de kinderopvang in Langedijk valt. "Binnen de Phoenix hebben wij met elkaar de kernwaarden, visie en missie bepaald voor het onderwijs op afstand. Er was veel contact tussen de leerkracht(en) en de kinderen maar ook tussen de kinderen onderling. In dat opzicht had het onderwijs op afstand nog wel even doorgezet mogen worden. De omslag van fysiek naar school naar onderwijs op afstand was - achteraf - relatief snel te maken. Deze tussenstap - 50% fysiek onderwijs voor 100% van de leerlingen - vraagt veel meer voorbereiding. Eerlijk gezegd had ik liever had ik iets meer tijd gehad, om dan per 1 juni weer volledig starten."

Draaiboek

Is De Phoenix er klaar voor? "Op dit moment nog niet helemaal. Achter de schermen wordt er wel hard gewerkt aan een draaiboek. Dit wordt gemaakt door het crisisteam van Allente, aangevuld door de scholen. We hebben het landelijke ‘protocol opstart basisonderwijs’ naast ons protocol gelegd en indien nodig nog wat dingen aangescherpt. De kinderen gaan twee om drie hele dagen per week naar school. We zullen indelen op achternaam waardoor de kinderen uit één gezin tegelijk naar school gaan. Hierdoor creëren wij ruimte voor ouders om bijvoorbeeld weer naar hun werk te kunnen gaan."

Lees verder op pagina 5