Een N8 van 8 op school mocht dit jaar niet op de PJP, maar kamperen op het plein wel!
Een N8 van 8 op school mocht dit jaar niet op de PJP, maar kamperen op het plein wel! (Foto: aangeleverd)

Basisscholen nemen alternatief afscheid van hun groep 8

REGIO - De groepen 8 van de basisscholen nemen deze weken afscheid. Dit bijzondere en vaak emotionele moment ziet er deze zomer heel anders uit. Hoe gingen ze met deze uitdagingen om? Wij vroegen een aantal leerkrachten van groep 8 naar hun ervaring.

Frans van de Gevel, directeur Paus Johannes Paulus St Pancras

'De afsluiting op de PJS is alsnog heel bijzonder geweest voor de leerlingen. Na een aankondiging dat kamp niet door kon gaan en musical slechts indien we konden voldoen aan een aantal voorwaarden zijn we alternatieve plannen gaan bedenken. Een N8 van 8 (slapen in de school) mocht niet vanwege strenge regelgevingen. Kamperen op het plein mocht echter wel met allerlei aanpassingen. De kinderen hebben geslapen op het plein in twee enorme militaire tenten. We hebben allerlei buitenactiviteiten gedaan bij het Geestmerambacht waaronder suppen. Alle collega’s hebben de leerlingen toegezongen in het kader van het afscheid waarbij ouders live konden meekijken omdat dit werd gestreamd. Ook de musical hebben de groepen kunnen uitvoeren. Ieder tweemaal om het aantal van 30 volwassenen in het gebouw niet te overschrijden. Waarbij de laatste voorstelling van iedere groep ook thuis gevolgd kon worden. Wat we terugkregen toen we gisteren de leerlingen uitzwaaiden van de kinderen en de ouders is dat hun afscheid geweldig was. Ondanks de beperkingen hebben de kinderen een super afscheid gehad.'

Susanne Beukers van St. Maartenschool/IKC Oudkarspel

"Jarenlang kijk je als kind uit naar groep 8... Dat jaar heeft iets 'magisch': samen op kamp, samen schitteren in een musical, de klassenfeesten die in groep 8 gegeven worden... Gelukkig hebben we er daar een aantal eerder in het jaar al van gehad. Ook is er alsnog een gepland na de vakantie! Meteen een reünie voor de kinderen, super leuk initiatief! Dit jaar zijn wij voor het eerst aan het begin van het schooljaar op kamp geweest. Dit bleek een gouden greep: een geweldige teambuilding. We hebben er samen vaak op terug kunnen kijken en wij als leerkrachten wisten meteen wat voor 'vlees we in de kuip' hadden: op de heenweg naar Castricum door de stromende regen, maar niet één mopperend kind, een groep vol kanjers!

Tegen de tijd dat we zouden gaan oefenen voor de musical, mochten we niet meer naar school. Vanaf het begin zeiden we: We kunnen het niet beloven, alleen maar hopen dat we de musical op wat voor manier dan ook kunnen gaan opvoeren. Gelukkig hadden we samen de musical al gekozen en de rollen al verdeeld. Kinderen gingen teksten en liedjes oefenen, zodat we, als we weer naar school zouden kunnen, in ieder geval samen konden repeteren. Dit stond ook bijna dagelijks op de taak van de kinderen. Toen het bericht kwam dat we waarschijnlijk weer naar school konden, werd er ook door iedereen meegedacht en meegewerkt. Met uiteindelijk een echte eindmusical als resultaat, met een prachtig decor wat door ouders buiten school in een grote koolschuur gemaakt is. De fantastische live-stream werd verzorgd door Chapel-Media. Met heel goed geluid en een geweldige opname. Ouders hadden voor de kinderen een spandoek gemaakt om ze succes te wensen en te laten weten dat ze 'erbij' waren. Collega's (i.p.v. ouders die dat normaliter verzorgen) werden ingevlogen om kap en grime te verzorgen. Na de musical stond er van ieder een kind een ouder op het plein. We gingen als groep naar buiten en de kinderen werden met luid applaus onthaald! Deze prachtige musicalweek werd afgesloten met een warme maar gezellige 'slootdag' bij de vijver van Barnewiel en het Diepsmeerpark.

Een week later hadden we een gezamenlijke afscheidsavond van alle 46 groep 8 leerlingen op ons IKC. Ook deze avond moesten we een andere invulling geven. De kinderen en collega's hebben op school gegeten en met ons gehele team stonden we in een hele grote cirkel voor ieder kind een gepersonaliseerd liedje te zingen. Daarna stonden de ouders buiten op het plein en zongen de kinderen de medley van de musical 'live' voor de ouders. We zijn ontzettend trots op de kinderen en ouders, het vraagt behoorlijk wat aanpassingen van iedereen in dit speciale, laatste jaar. We zijn heel blij dat we er met alle hulp van ouders en collega's toch nog 2 onvergetelijke avonden van hebben kunnen maken."

Annet Kruidenberg van De Koolvlet

Ook Annet Kruidenberg van basisschool De Koolvlet bedacht samen met het schoolteam een bijzondere manier om toch de musical te kunnen spelen, namelijk met een heus optreden in theater De Binding. "Om dit te bekostigen zijn we met de pet rond gegaan en hebben we alle ouders gevraagd om een bijdrage te doen om De Binding af te kunnen huren. Dat lukte, iedereen was gelukkig net zo enthousiast als wij en woensdag 1 juli was het zo ver. Drie voorstellingen verdeeld over de dag, voor de school en 's avonds de afsluiter voor de ouders en familie. Het was een geweldige ervaring voor iedereen om de musical op te voeren in een echt theater en een ervaring om nooit meer te vergeten. Ik ben verschrikkelijk trots op mijn kanjers. De leerlingen hebben door de corona veel typische groep 8 dingen moeten missen dit schooljaar, maar deze knallende afsluiting maakte alles weer goed."

Chantal Jonker - Beemsterboer van IKC Waterrijk

Nadat de regering had besloten om de basisscholen te sluiten en over te gaan naar thuisonderwijs, hebben we met het team het voor elkaar gekregen om alle leerlingen online te kunnen bereiken en elke dag via Google Meet contact te hebben met hen. Al snel kwam natuurlijk de vraag hoe we dat gingen doen met de laatste periode van groep 8. In september waren we al op kamp geweest, dus daar hoefden we niet over na te denken. We gingen denken in mogelijkheden met in het achterhoofd de afspraken die er op dat moment lagen en namen we als school het besluit om geen eindmusical te doen. Voor de meivakantie konden we de leerlingen en ouders al duidelijkheid geven dat we op zoek gingen naar een mooi en creatief alternatief. En dat is ons gelukt. Groep 8 heeft in één dag een film gemaakt. Van te voren mochten ze aangeven of ze wilden dansen, zingen, decor ontwerpen of toneelspelen en die keuze werd meegenomen in de uiteindelijke indeling van de workshops. Op de dag zelf kregen ze een uur lang les en rond 12.00 uur werden alle stukjes aan elkaar geplakt in een generale repetitie buiten in de volle zon! De decorgroep had een prachtige tekening op de buitenmuur gemaakt, die als achtergrond van de film fungeerde. Na de pauze begon het echte werk met de cameraman. En het resultaat mag er zijn. Op dinsdag 30 juni hebben we de première gehouden van 'The Battle!' In glitter en glamour kwamen de groep acht-ers op school. Ze werden ontvangen onder luid applaus door een erehaag met alle teamleden van IKC Waterrijk om vervolgens onder het genot van popcorn naar hun film te gaan kijken. De ouders konden dit thuis via filmpjes en foto’s ook meebeleven. Daarna volgde er nog een open podium met optredens van groep 8 en dit werd afgesloten met een persoonlijk woordje voor elke leerling door de leerkrachten van groep 8. Op het plein stonden alle ouders klaar om hun kind weer in de armen te sluiten. De teamleden zongen een prachtig afscheidslied op het plein en bedankten de ouders voor het vertrouwen, steun en samenwerking om deze leerlingen samen voor te bereiden naar hun volgende stap. Bij het echt afscheid nemen van de juffen en meesters en bij de laatste stappen op het schoolplein, soms nog even veilig hand in hand met hun ouders, was er hier en daar een traan. Het was een memorabele avond waarbij de groep 8 leerlingen echt in de belangstelling stonden als heuse sterren van het bijzondere schooljaar 2019-2020!

Op IKC Waterrijk werd gezamenlijk gekeken naar hun zelfgemaakte film.
In 'De Verborgen Vallei' zat voor alle 30 kinderen van de St Maartenschool een rol die bij ze paste.
Voor groep 8 van De Koolvlet werd theater De Binding afgehuurd!