Het echtpaar proost op nog vele jaren in goede gezondheid.
Het echtpaar proost op nog vele jaren in goede gezondheid. (Foto: Theo Annes)

Echtpaar Goudsblom al 65 jaar samen

NOORD-SCHARWOUDE - Het is niet te missen als je de Kloosterstraat inrijdt: een grote opblaasboog pronkt voor het huis van de familie Goudsblom. Hier is het feest.

door marsha bakker

Bij binnenkomst wordt iedereen getrakteerd op een glaasje champagne en gebak. In de kleine woonkamer is het gezellig druk. De meeste kinderen zijn aanwezig en ook de jongste kleinzoon van bijna twee is van de partij. Terwijl mevrouw gaat zitten voor het interview, staat meneer Goudsblom in de tuin te kletsen met de burgemeester.

"Dat kan ie goed hoor", lacht mevrouw. "Hij staat graag in de belangstelling. Heeft in allerlei besturen gezeten, en was altijd erg actief in het verenigingsleven. Zo heeft ie de vogelvereniging opgericht, deed een hoop voor de Oranjevereniging en is lang lid geweest van de kolfvereniging. Ikzelf ben jarenlang met veel plezier vrijwilliger geweest bij Zuyder Waert." Meneer Goudsblom komt erbij en vult aan dat hij ook erg is geïnteresseerd in de historie. Over Langedijk heeft hij heel wat knipselboeken boven staan. Als hij het kon zou hij er een boek over schrijven.

De heer Goudsblom werd geboren op 17 juni 1933 in Amersfoort, maar is getogen in Langedijk, en mevrouw Goudsblom - Groot werd geboren op 2 oktober 1935 in Heerhugowaard. Zij trouwden op 22 juni 1955. "We hebben elkaar ontmoet op de kermis in Heerhugowaard Noord", lacht meneer bij de herinnering. "Best uniek want ik hield helemaal niet van uitgaan", vult zijn echtgenote hem aan. "En ik ben nog steeds liever thuis. We vullen elkaar daarin goed aan."

Het echtpaar heeft 5 kinderen, 15 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. "De meeste kinderen wonen in Langedijk, maar ook in Almere en in Winkel. De kleinkinderen zijn verder verspreid, die gaan studeren en zwermen uit. Maar we hebben met allemaal goed contact hoor." Ook in de coronatijd was er aandacht genoeg. "We hadden contact via de telefoon en over de heg een praatje. Onze dochter kwam verder elke dag langs om te helpen en de boodschappen te doen." Bang zijn ze nooit geweest. "Als ik het krijg dan is het vast mijn tijd", zegt mevrouw nuchter.

Gelukkig zijn ze allebei in goede gezondheid, al heeft meneer wel twee keer een beroerte gehad, vertelt mevrouw. "Hij is er wel door veranderd hoor, dat is niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig is ie nog steeds heel lief voor me. En als ie niet zo pittig is dan stuur ik 'm naar buiten om af te koelen. Ga jij maar even een rondje om", lacht ze. "Maar zonder gekheid: we rooien het prima met z'n tweeën. Als het ons gegeven is kunnen we nog wel wat jaartjes mee."

Gefuseerd

Wat ze van de fusie vinden, vraagt de burgemeester tot slot. "Ik kom uit Langedijk en zij uit Heerhugowaard. Wij zijn al 75 jaar gefuseerd en dat werkt prima!"