'Wij komen in actie als een situatie extra aandacht of een vervolg nodig heeft.'
'Wij komen in actie als een situatie extra aandacht of een vervolg nodig heeft.' (Foto: Theo Annes)

Wijkagenten zijn de verbinding tussen bewoners en politie

Vervolg van voorpagina


Wat doet een wijkagent nu eigenlijk? "Wij zijn de verbinding tussen burger en politie. Of het gezicht van de politie, wat je wilt. De spin in het web, zo worden we ook wel genoemd. De politie wordt gebeld als er een acute noodsituatie is, wij komen in actie als zo'n situatie extra aandacht of een vervolg nodig heeft. Die cases halen we uit de dagrapportages. Daarin staan meldingen die onze collega’s hierin hebben vastgelegd. Maar ook krijgen wij meldingen van onze ketenpartners zoals de gemeente, school of de woningstichting. Herhaaldelijke klachten bij geluidsoverlast bijvoorbeeld, wanneer iemand melding maakt van langdurige stalking, als er ergens overlast is van hangjongeren, of wanneer een burenruzie driegt te escaleren in strafrecht. Praten is daarbij een essentieel onderdeel, de koppen bij elkaar krijgen en zo een oplossing tot stand brengen waar iedereen mee kan leven."

Emoties

Dat valt niet altijd mee, vult Afra haar collega aan. "In sommige cases zijn er zoveel verschillende belangen aanwezig en zijn de emoties vaak zo hoog opgelopen dat we wel uitgepraat zijn. Eerlijk gezegd heb ik dat al een stuk sneller dan Anne Kees hoor", lacht ze. "Ik wil graag meteen een plan maken, een strategie om tot een oplossing te komen. Anne Kees heeft veel meer geduld. Maar dat maakt ons meteen een heel goed team, juist in die verschillen versterken we elkaar."

De wijkagenten hadden vroeger elk een gedeelte van Langedijk, maar zijn nu met z'n drieën verantwoordelijk voor de hele gemeente, van Koedijk tot aan Oudkarspel. Ze werken in dag, ochtend of avonddiensten waarbij ze steeds met z’n tweeën of drieën zijn. "Wij als wijkagenten maken weer deel uit van een groep, waarmee we elke dag starten. "Omdat we reageren op gevallen die in de dagrapportages naar voren komen, hebben we wel vaak een idee wat we die dag gaan tegenkomen. Alhoewel er natuurlijk altijd een acute situatie tussen kan komen. Wij reageren ook als er een verkeersongeval is en wij eerder ter plaatse kunnen zijn dan onze collega's", legt Afra uit. Anne Kees: "Wij worden ingeschakeld als er sprake is van een strafbaar feit. Bijvoorbeeld: als een ruzie over een heg op de erfgrens - niet strafbaar -, ontaardt in klappen - wel strafbaar. Of als geluidsoverlast niet stopt na een eerste waarschuwing door de politie.

Relatieproblematiek

Stalking komen we ook steeds vaker tegen. Dat is heel bedreigend voor de persoon die wordt gestalkt, maar komt vaak voor uit totale onmacht en frustratie bij de stalker. Het vergt weer andere kwaliteiten van ons waarbij bemiddeling erg belangrijk is. En een stukje psychologie: wat bezielt zo iemand en hoe zorgen we ervoor dat het stopt."

Social media

De wijkagenten zijn inmiddels al heel wat jaren actief in Langedijk en kennen hun pappenheimers. "Misschien denk je dat Langedijk geen probleemwijken kent, maar er zijn wel degelijk buurten waar wij regelmatig komen. Ook plekken waar veel hangjongeren zijn, of bijvoorbeeld het Geestmerambacht zijn van die locaties waar we altijd wel even langsrijden. Al is het alleen maar preventief."

Hot item in deze dagen is de overlast van varende jongelui in het Oosterdelgebied. "Melders hebben een punt, het is bloedirritant als je daar voor je rust denkt te wonen, maar de jongelui die gewoon plezier wil hebben op het water hoor ik ook. Ik vind het een uitdaging om die twee bij elkaar aan tafel te krijgen. We weten wat er allemaal niet mag, maar wat mag er dan wél. Waar kunnen zowel melders als veroorzakers wel mee leven, zodat beide tevreden zijn. We handhaven overigens in samenwerking met de BOA’s van de gemeente wel op overtredingen op het water, waar we, indien nodig, eventueel een vaartuig in beslag nemen en proces-verbaal opmaken." De jongeren die overlast veroorzaken bereikt Anne Kees via Instagram en Facebook.

"Social media is een ideaal communicatiemiddel. We hebben een account waar we berichten en foto's op plaatsen en waar we makkelijk in contact komen met jongeren. En zij met ons. We zijn best wel hip hoor", lacht hij.

Kinderen

Alhoewel de wijkagenten soms ook worden ingezet in cases waar ook kinderen bij betrokken zijn, nemen ze het werk niet mee naar huis. "Huiselijk geweld bijvoorbeeld. Door onze ervaring komen we meteen in actie wanneer we een dergelijke melding krijgen. Als wij het niet kunnen oplossen, dan melden we het gezin aan bij Centrum voor Jeugd en Gezin, bij Veilig Thuis of bij het Oranjehuis (Blijf van m'n lijf), et cetera", vertelt Afra.

"Waarbij die het van ons overnemen. En dan laat ik het los. Echter, soms komen er meldingen bij ons binnen waarbij kinderen in het spel zijn. Uiteraard raakt dat ons dan wel en komen die situaties echt wel binnen. Maar gelukkig moeten we daarna weer naar een onophoudelijk blaffende hond", relativeert ze lachend.        

Familiezaken

Anne Kees is onlangs opgeleid tot Familieagent. De familieagent is vergelijkbaar met de familierechercheur die bij levensdelicten en zwaardere gewelds- en zedenmisdrijven een vast contactpersoon is voor slachtoffers, nabestaanden en ketenpartners. Denk aan incidenten zoals verkeersongevallen met ernstig letsel of dodelijke afloop, niet natuurlijk overlijden (onder andere zelfdoding, reanimatie, verdrinking), bedrijfsongevallen, vermissingen en grootschalige (landelijke) incidenten met veel slachtoffers. In deze gevallen vormt de familieagent het vaste aanspreekpunt om slachtoffers op de hoogte te houden. De familieagent zorgt voor een warme overdracht van slachtoffers en nabestaanden aan het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland.

"Ik vind dat een ontzettend mooi aspect van dit beroep. Ik ben degene die rustig en objectief blijft, terwijl ik er ook echt voor de nabestaanden kan zijn. Ook gaan we soms met de nabestaanden terug naar de locatie waar hun dierbare is omgekomen. Dat is heftig, maar ook heel mooi."

Als u contact wilt met de wijkagent, dan kunt u een mail sturen via Politie.nl, of bellen met 0900-8844.

'Soms zijn de emoties zo hoog opgelopen dat we wel uitgepraat zijn.'