Column Z Lijner

De feestdagen zijn achter de rug. De kruitdampen zijn letterlijk en figuurlijk opgetrokken en het leven is weer teruggekeerd in het ritme van alledag. Zo voelt en lijkt het. In China en vrijwel alle andere landen in Azië staat het nieuwjaarsfeest echter nog voor de deur. Het Chinese jaar Huangdi 4717, het Jaar van de Rat, begint op zaterdag 25 januari 2020.

Chinees vuurwerk

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Een warm feest dus.

Waarom het is weet ik niet, maar wel weet ik dat er een warme band is tussen Purmerend en China. Zelfs zo warm dat er een heuse handelsdelegatie werd voorbereid die ertoe moest leiden dat Chinese ondernemingen de weg naar Purmerend zouden weten te vinden. De gemeenteraad trok er een fiks bedrag voor uit; ik meen zo'n € 55.000,-. Om de band nog hechter te maken organiseert de gemeente samen met de Stichting Chinese Cultuur, Zorg en Welzijn jaarlijks in theater De Purmaryn een Chinees nieuwjaarsfeest. Niks mis mee natuurlijk, maar waar leidt het toe?

Niet wakker liggen

Van de massale komst van Chinese bedrijven heb ik nog niets gemerkt en over de voorgenomen handelsmissie is al lange tijd niets meer vernomen. Zijn de perikelen over Huawei en het 5G netwerk, of de verontrustende berichten over de voortdurend toenemende invloed van China op de wereld reden om de acquisitie activiteiten op een laag pitje te zetten? Het zou zo maar kunnen. Er zal echter geen Chinees wakker liggen van wat er wel of niet in Purmerend gebeurt.

Gerucht

Hoewel.... het gerucht gaat dat de door de parkeerellende teruglopende klandizie bij het wokrestaurant op de Koemarkt de Chinees heeft doen besluiten de tent te sluiten. Als dat waar is dan zal dat niet helpen de reputatie van onze stad op te stoten in de vaart der Chinese volkeren. Daar helpt zelfs een Chinees nieuwjaarsfeestje in De Purmaryn niet tegen.