Scène uit The Interpreter.
Scène uit The Interpreter. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Filmhuis Purmerend draait de komende dagen de volgende films in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Vrijdag 10 en dinsdagavond 14 januari The Interpreter van regisseur Martin Sulik, Slowakije / Tsjechië / Oostenrijk, 2018, 113'.

'The Interpreter' is een ongewone roadmovie waarin de zoon van een kampbeul en de zoon van ouders die tijdens de Holocaust zijn vermoord, terugreizen naar het verleden. Ali Ungár reisde helemaal uit Slowakije af naar Wenen, met pistool en al, om Graubner om te brengen. Na het lezen van diens boek over zijn jaren als nazi-soldaat is Ali er namelijk van overtuigd dat deze Graubner tijdens de Holocaust verantwoordelijk was voor het ombrengen van zijn ouders. Maar Ali is te laat: Graubner is al dood. In Wenen vindt hij alleen diens zoon Georg, die niet bezig is met zijn vaders daden.

Op zaterdag 11 en dinsdagmiddag 14 januari An Unexpected Love van Juan Vera, Argentinië, 2018, 136'.

Marcos en Ana, ze zijn 25 jaar getrouwd. Het is een prima huwelijk, waarin ze elkaar veel durven te vertellen. Zo delen ze uiteindelijk ook hun twijfels. Is dit het legenestsyndroom of speelt er meer? Willen ze eigenlijk wel samen verder? Kun je na je 50ste nog een nieuwe start maken? Marcos en Ana, gespeeld door acteerkanonnen Ricardo Darín en Mercedes Morán, geloven allang niet meer in romantische sprookjes.

In goed overleg gaan ze uit elkaar, nieuwe avonturen tegemoet. Daten op middelbare leeftijd, ze zien er de humor van in, maar blijven zichzelf, en het publiek, gelukkig wel serieus nemen. Zonder flauwe grappen en met een aardige dosis optimisme zien we hoe Marcos en Ana al snel nieuwe relaties krijgen. De vraag is natuurlijk of ze daar gelukkiger van worden.

Op vrijdag 17 januari Miles Davis: Birth of the cool van regisseur Stanley Nelson, Verenigde Staten, 2019, 115'.

Het leven van jazzlegende Miles Davis (1926-1991) draaide om muziek. Spelen was voor hem geen kwestie van willen, maar van móéten. Zo begint de archief-documentaire 'Miles Davis: Birth of the cool', een degelijk portret van een grillige persoonlijkheid annex muzikaal genie. Davis was een jazzvernieuwer die weigerde slechts in het entertainmenthokje te worden geduwd zijn doel was appreciatie en acceptatie die componisten als Igor Stravinsky ten deel vielen.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 en de middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar is ook informatie te vinden over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

De legendarische Miles Davis.