Mirjam Bouwes (Praktijk 4You) en Loes de Wolf  (Interim & Adviesbureau Loes de Wolf).
Mirjam Bouwes (Praktijk 4You) en Loes de Wolf (Interim & Adviesbureau Loes de Wolf). (Foto: Han Giskes)

Aandacht voor kinderen van ouders met kanker bij KidzTime

PURMEREND – "Hoe is het met jou?" Een vraag die kinderen van ouders met de ziekte kanker niet altijd krijgen. Of ze krijgen de vraag wel, maar er is eigenlijk nooit echt een geschikt moment voor deze kinderen om op een juiste manier hun gevoelens te uiten. Dit komt mede omdat er onbewust veel tijd naar het zieke familielid met kanker gaat. Voor deze kinderen is er speciaal bij Inloophuis Wij Allemaal een kindermiddag ontwikkeld, elke tweede woensdagmiddag van de maand: KidzTime.

door Shelley Zuizewind

"Echt even aandacht voor jezelf", zo zouden Mirjam en Loes het omschrijven naar de kinderen toe.

Deze woensdagmiddag-sessie wordt begeleid door kinder- en jeugdtherapeut Mirjam Bouwes (Praktijk 4You) en Loes de Wolf, projectmanager en coach in de kinderopvang (Interim & Adviesbureau Loes de Wolf).

De doelgroep van KidzTime zijn kinderen van vijf tot en met twaalf jaar die in de gezinssituatie te maken hebben met kanker. "Vaak zie je dat deze kinderen er, weliswaar onbewust en zeker niet opzettelijk, bij inschieten qua aandacht. Bij KidzTime is het anderhalf uur echt even tijd voor henzelf. Ze krijgen aandacht voor de problemen waar ze mee zitten en de kans zich vrij te kunnen uiten", aldus Mirjam.

Een middag als deze, voor heel jonge kinderen, was er nog niet in Purmerend. Loes is sinds twee jaar vrijwilliger en heeft samen met Wendy Kok (hoofdcoördinator Wij Allemaal) dit project ontwikkeld. Mirjam is gevraagd zich aan te sluiten als vrijwilliger bij het inloophuis voor dit project. "Een mooie aanvulling op ons aanbod", aldus Wendy.

Zichzelf kunnen uiten

Ouders zijn bewust niet gewenst tijdens deze middag. "Kinderen gedragen zich anders met hun ouders erbij. Ze gaan in een andere rol, zeker als ze merken dat ze gevoelens uiten waar papa of mama misschien verdrietig van wordt…" Het is goed om even los te zijn van de gezinssituatie. Kinderen kunnen zichzelf zijn en zich uiten in een vertrouwde omgeving, die wordt gecreëerd door Mirjam en Loes.

Praatstok

Dat uiten van emoties wordt op verschillende manieren gestimuleerd. "Zo hebben we een praatstok die we elke sessie gebruiken. De kinderen weten dan dat ze mogen praten als ze de stok vast hebben en stil moeten zijn, als een ander kind de praat-

Zie verder pagina 13


Mirjam Bouwes (Praktijk 4You) en Loes de Wolf  (Interim & Adviesbureau Loes de Wolf).