Maandagavond weten we wie van deze sporters de Award in handen heeft.
Maandagavond weten we wie van deze sporters de Award in handen heeft. (Foto: Han Giskes)

Wie van deze genomineerden wint de SportAward 2019?

PURMEREND - Maandagavond 13 januari wordt bekend welke individuele sporter, sportster. team of vereniging de SportAward 2019 wint. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Sportraad Purmerend in sportcafé De Beuk gaat een van de zes genomineerden er met de felbegeerde prijs vandoor.

door John Bontje

De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van de Sportraad Purmerend en sportbedrijf Spurd. Afgelopen maandagavond waren de genomineerden uitgenodigd voor een rondje kennismaken en kregen ze van Kor Pionurek en Bert Slegt, beiden van de Sportraad, de nodige informatie toegestopt.

Individuele sporters, een kwartet, een duo en een vereniging gaan voor het hoogste

Eigenlijk zijn het nu allemaal al winnaars. Immers, als je tot het selecte groepje nominaties behoort, zegt dat voldoende. Maar reken erop dat ze maandagavond stuk-voor-stuk tot het bot gedreven zijn om op het hoogste podium te staan. Of het nu gaat om het combi-juniorenteam van Turncentrum Waterland/PAX Hoofddorp, honk- en softbalvereniging Flying Petrels, karateka Joost Keijer, judoka Arshak Davytan, turnster Chiara Pinna of het talentrijke padelduo Xander Aué en Olivier Tolk. Allen hopen ze huiswaarts te gaan met de SportAward 2019 onder hun arm.

Honk- en softbalvereniging Flying Petrels viert dit jaar 60-jarig bestaan

We noteerden enkele reacties van genomineerde sporters. Uiteraard overheersen de woorden trots, bijzonder en verbaasd. Zoals Arabella Op 't Land, Maaike Salomons en Stephanie Pits. Het drietal vertegenwoordigt niet alleen honk- en softbalvereniging Flying Petrels, ze maken ook nog deel uit van het softbalteam dat het afgelopen jaar kampioen werd. In tegenstelling tot de andere deelnemers is Petrels de enige die vereniging is genomineerd. Niet alleen de softbalsters veroverden de titel, dat deden ook de honkbalheren 1 en de junioren. En nu, in het jaar dat de vereniging 60 jaar bestaat, genomineerd zijn in de sportverkiezing...

Hoog niveau

"Dit is echt heel bijzonder", reageert Arabella Op 't Land. "Het is net alsof alles op zijn plek valt. Wij kampioen, de heren na 25 jaar kampioen en ook onze junioren, de toekomst van de vereniging, die de titel in de wacht sleepten. Het kan gewoon niet beter. Extra leuk is dat zowel de honkballers als de softbalsters komend seizoen op een heel hoog niveau aan de competitie deelnemen. En daar kunnen de junioren ook van leren", aldus Op 't Land, die ook de communicatie van de vereniging doet.

Jeugdig turntalent

Trots is ook de 12-jarige turnster Chiara Pinna. "Ze vindt het geweldig om al genomineerd te zijn", reageert moeder Menca. Chiara, ooit begonnen bij Gymnet en thans deel uitmakend van TurnZ in Amsterdam, werd afgelopen jaar Nederlands kampioen meerkamp in de hoogste divisie van het jeugdturnen.

20 uur in de week

Chiara traint 20 uur per week bij haar vereniging en maakt tevens deel uit van de Oranje Jong Talent Selectie (OJTS). In dat kader reist ze eens in de maand voor een training naar Heerenveen. Menca: "Als ze er maar plezier in blijft houden, wij zullen haar zo weinig mogelijk pushen. Maar haar droom is om door te stromen naar Jong Oranje en uiteindelijk naar het grote Oranje."

Karatetitel

Joost Keijer is 16 jaar jong en veroverde eind november jongstleden de Nederlandse karatetitel in de klasse tot 50 kilogram. Hij werd in 2016 ook al genomineerd, in dat jaar werd hij Nederlands- en Europees kampioen. Keijer was ooit lid van Sambon en traint nu bij het landelijk bekende Kenamju in Haarlem.

Judoka

Judoka Arshak Davtyan eindigde vorig jaar als derde bij de Open Franse Kampioenschappen en veroverde eveneens brons bij de WK voor veteranen. Hij werd vijfde bij de Europese titelstrijd. Davtyan is sinds 2011 ook coach van Hendrik Koppe. Koppe werd tot nu toe negen keer Europees- en tien keer Wereldkampioen bij de veteranen.

De junioren van het combi-turnteam van Turncentrum Waterland/PAX Hoofddorp, bestaande uit vier turners van TCW en twee van PAX, werd onlangs in Sittard met ruime voorsprong Nederlands kampioen in de junioren 1e divisie.

Padeltalenten

Tenslotte het padelkoppel Xander Aué (16) en Olivier Tolk (17). De jeugdleden van Elckerlyc schreven geschiedenis door als eerde Nederlands jeugdteam te worden afgevaardigd naar het WK padel voor jeugd. Aué en Tolk eindigden op het WK als negende, na eerder tweede te zijn geworden op de NK onder 18 jaar. Voor die tijd toonden ze zich al de beste padelspelers van Noord-Holland.

Padeltalenten Xander Aué en Olivier Tolk hebben al geschiedenis geschreven door baar het WK te gaan

Kortom, het zal er maandagavond om spannen wie met de hoogste eer gaat strijken. Zeker is dat als het aan de Sportraad Purmerend ligt de sportverkiezing een nieuwe fase ingaat. "In zo'n grote stad moet het een traditie worden en blijven".