Onmin over plannen school

ZUIDOOSTBEEMSTER - Inwoners van Zuidoostbeemster hebben de actiegroep 'Schoolvrij, voor een betere optie' opgericht. Zij zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Beemster om in de nieuwe Tuinderij Oost een tijdelijke (acht jaar) dependance van De Bloeiende Perelaar en Forte Kinderopvang te bouwen.

Door de aanhoudende leerlingenstroom is O.B.S.de Bloeiende Perelaar genoodzaakt uit te breiden en is er op korte termijn behoefte aan nieuwe klaslokalen. Deze school wordt voor minimaal 8 jaar, maar wellicht langer geplaatst.

Leefbaarheid

De omwonenden zijn bezorgd dat de leefbaarheid in de Zuidoostbeemster negatief wordt beïnvloed door de verkeerssituatie die wordt gecreëerd bij de toch al drukke T-splitsing Drie Merenweg en het Middenpad.

Belasting verkeer

"Verkeersonderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat de belasting van de Purmerenderweg met de komst van de nieuwe Tuinderij Oost en West al maximaal zou zijn, 2700 verkeersbewegingen per dag. Daarbij zijn een school en het vele sluipverkeer vanuit de richting Oosthuizen niet meegerekend. De aansluiting met de N244 zou juist voor minder sluipverkeer moeten zorgen, dit heeft echter averechts gewerkt", zegt Ronald Bark, een van de initiatiefnemers van de actiegroep.

Alternatieven

"De gemeente heeft haast met de plaatsing van de nieuwe school en lijkt geen ruimte te voelen om te kijken naar alternatieven die door omwonenden zijn aangedragen. Bij de commissievergadering van 16 december 2019 werd pijnlijk duidelijk dat er minimaal tot geen onderzoek was gedaan naar veiligere opties voor het plaatsen van de school."

In gesprek

De actiegroep blijft het betere alternatief onder de aandacht van de politiek brengen en zal het gesprek proberen aan te gaan met wethouders en gemeente.

Info-avond

De gemeenteraad neemt op 21 januari een beslissing over de dependance. Maandag 20 januari is er nog een informatieavond voor bewoners om 17.00 uur in het Van der Valk Hotel aan de Purmerenderweg.

Aanmelden hiervoor kan, ook o.v.v het aantal personen, via onderwijs@beemster.net.