November dit jaar verschijnt De Zaanse pophistorie 1960-2020 van de hand van Rob Hendriks. Het naslagwerk geeft goed aan dat de Zaanse popmuziek een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex.
November dit jaar verschijnt De Zaanse pophistorie 1960-2020 van de hand van Rob Hendriks. Het naslagwerk geeft goed aan dat de Zaanse popmuziek een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex. (Foto: archief)

Roep om financiële steun Zaanse popsector

ZAANDAM – Een groep prominente Zaankanters heeft een noodfonds opgericht om Zaanse ondernemers in de popsector financieel te steunen. Want alleen met hulp van deze ondernemers kan de bloeiende popcultuur in de Zaanstreek voortbestaan. "Niet alle ondernemers komen in aanmerking voor de kabinetssteun. Dus we voelden ons verplicht om in actie te komen", aldus de initiatiefnemers.

De Zaanse popcultuur kende voor het coronavirus een enorme opleving aldus de oprichters van het noodfonds. "Steeds meer bands, artiesten en nieuw talent werden landelijk zichtbaar en steeds populairder. Dit succes was niet alleen te danken aan de kwaliteit van de muziek, maar ook aan de ondersteuning van plaatselijke culturele ondernemers als producenten, boekingskantoren, aanbieders van oefenruimtes en culturele podia."

Nu alle evenementen zijn afgelast, verkeren steeds meer culturele ondernemers in financiële nood. "Daarom hebben wij, Dennis Jak (voorzitter, content marketeer, muzikant en verwoed Metal liefhebber), Rob Hendriks (commissielid, beheerder www.zaansepophistorie.nl, muzikant en radiomaker) en Pieter Molenaar (commissielid, muzikant, drummer) dit noodfonds opgericht om ondernemers daar waar het kan, tegemoet te komen. Het fonds wil graag dat de popcultuur in de Zaanstreek blijft én weer verder kan groeien. Dit is onmogelijk zonder al deze betrokken ondernemers. Want als deze failliet gaan, dan kent de Zaanse popcultuur geen bestaansrecht meer."

Hoe werkt noodfonds?

Iedereen die wil, kan een vrijwillige donatie doen. Het fonds is een onafhankelijk instituut, gedragen door een aantal prominente Zaankanters. De criteria zijn heel simpel: wie zich aantoonbaar professioneel bezighoudt met de Zaanse popmuziek en door de crisis dreigt om te vallen, kan ondersteuning krijgen. Ondernemers kunnen zich aanmelden via www.zaansnoodfonds.nl. Op 20 juni vindt er om 20.00 uur via Flux TV – Podium de Flux – een online benefietavond plaats met als doel zoveel mogelijk donaties binnen te halen.

De Zaanse UITmarkt geeft al jaren een goed beeld van hoe veelzijdig de Zaanse popwereld is.