Vermakelijkheidsretributie Zaanse Schans verder uitgesteld

ZAANSTAD - Het college geeft een aantal grote erfgoed- en culturele partijen op de Zaanse Schans het groene licht om verder te gaan met de ontwikkeling van één gezamenlijke toegangskaart voor bezoekers.

De toegangskaart is een alternatief voor de vermakelijkheidsretributie (VMR), een belasting voor aanbieders van vermaak op de Zaanse Schans. De Zaansche Molen, het Zaans museum, het Uurwerk museum en Stichting de Zaanse Schans hebben een intentieovereenkomst voorbereid om dit alternatief verder te ontwikkelen. Daarmee voldoen zij aan de voorwaarde die de gemeenteraad stelde toen zij eerder dit jaar uitstel verleende voor de invoering van de VMR tot 1 juli 2020.

Het idee is dat toeristen straks één kaart kopen voor de Zaanse Schans. Daarmee hebben zij toegang tot alle erfgoedlocaties en kunnen zij de voorzieningen gebruiken. Het openbare karakter van de Schans wordt niet aangetast omdat mensen die er alleen wandelen of fietsen vrije toegang houden, zolang zij geen gebruik maken van de voorzieningen. De gemeenteraad neemt hierover vóór de zomer een besluit. Bij een positief besluit hebben de partijen tot 1 oktober de tijd om te komen tot een ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

De volgende stap is de daadwerkelijke invoering van de gezamenlijke toegangskaart voor 1 februari 2021.