Het bewegen in het water is goed voor de spieren en gewrichten van de ouderen.
Het bewegen in het water is goed voor de spieren en gewrichten van de ouderen. (Foto: Aangeleverd)

Vanuit Lommerlust zwemmen in het zwembad

BEVERWIJK - Voor ouderen uit een verzorgingshuis is het niet zomaar eenvoudig om naar het zwembad te komen. Het Sportfondsenbad Beverwijk en verzorgingshuis Lommerlust van de VIVA! Zorggroep, zijn met elkaar in gesprek geraakt om hier een mogelijkheid voor op te zetten.

Het vraagt veel geregel, want naast het vervoer is het nodig dat er voor iedere bewoner individuele begeleiding is. Maar het is gelukt, tot grote tevredenheid van de deelnemers. Met de inzet van meerdere vrijwilligers die tijd vrij maken om te helpen, hebben we het inmiddels al 5 keer georganiseerd. In kleine groepen tussen de 5 en 10 deelnemers.

Rustig drijven

De bewoners van Lommerlust die hebben deelgenomen, vinden het heerlijk en komen graag terug. Samen met een vrijwilliger rustig drijven in het warme water van het instructiebad. En natuurlijk ook weer als vanouds proberen te zwemmen. Het bewegen in het water is goed voor de spieren en gewrichten van de ouderen. Door de opwaartse druk van het water ervaar je geen zwaartekracht, dus het bewegen gaat soepel en zonder pijn.

85 jaar

Een mevrouw van 85 jaar dacht ik zwem zo weer weg na 7 jaar niet gezwommen te hebben, maar dat ging niet zo makkelijk, gelukkig met behulp en een flexibeam ging het wel. En daarna lukte het gewoon weer.

"Heerlijk maar nu was wel mijn haar nat, maar dat geeft niks, ik heb genoten," zei ze. Ook wordt er veel gelachen, een dame van 93 jaar wilde op haar rug liggen in het water ze lag rustig te drijven, en te ontspannen. "Dames liggen graag op haar rug", zei ze ondeugend. Iedereen moest lachten. Ook bewoners van de Reigershoeve zijn geïnteresseerd geraakt en komen binnenkort zwemmen. Met dank aan de medewerkers en vrijwilligers is het mogelijk de bewoners van de verzorgingshuizen weer eens ouderwets te laten genieten van het warme water in het Sportfondsenbad Beverwijk.