Afbeelding
Degelijke Zaanse houtbouw of niet? (Foto: aangeleverd)

Lezing Gé Sombroek over Zaanse houtbouw

WORMER - Het Historisch Genootschap Wormer houdt donderdag 19 maart haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering houden. Na een kort huishoudelijk deel zal de Zaanse bouwer Gé Sombroek een lezing verzorgen onder de titel: De Zaanse houtbouw is nog springlevend, de Zaanse houtbouw van toen en heden.

Deze lezing gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de Zaanse houtbouw tot het geweldige bouwsysteem wat hier ruim drie eeuwen onveranderd werd toegepast, de groeiende economie van destijds en de behoefte aan arbeiders en woningen, houten woningen.

Zaanse identiteit

Verder gaat de lezing over de van de ondergang geredde panden, restauraties en de hernieuwde interesse voor de Zaanse houten huizen, resulterend in de hernieuwde trots van onze Zaanse identiteit bij de Zaankanters.

Van schuim tot kraag

Na de pauze zal de film Van schuim tot kraag worden vertoond, een reis langs de herbergen, café's en kroegen van Wormer en Jisp. Deze film is in 2019 ter gelegenheid van de open Monumentendag gemaakt. De ledenvergadering, voor iedereen vrij toegankelijk, wordt gehouden in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding