Afbeelding
Stephanie Leyenaar, midden, geflankeerd door links vrijwilligster Mirjam Lakeman en Riet van Loon, projectleider Geweld hoort nergens thuis regio Zaanstreek-Waterland. (Foto: aangeleverd)

'Van shit een hit maken'

KROMMENIE – "Deze Hulp-app moest er gewoon komen. Het is een overzichtelijk platform waar je alles kunt vinden op het gebied van hulpverlening. Als ervaringsdeskundige in huiselijk geweld wist ik wat je nodig hebt als het je overkomt en hulp zoekt. Je kunt op zo'n moment niet gestructureerd nadenken. De Hulp-app is zo gemaakt dat ook als je hersenen zijn uitgedoofd door wat je is overkomen, gericht hulp kan zoeken bij de juiste instantie", zegt Stephanie Leyenaar.

Een jaar geleden begon de inwoonster uit Krommenie met haar online hulpplatform dat recent werd gepresenteerd. Geholpen door een financiële injectie van haar vader zette ze stichting De Juiste Schakel op. Haar doel: iets bedenken dat praktisch hulp biedt bij huiselijk geweld, seksueel geweld, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, hulp voor oudere jongeren en onder meer hulp voor wie rondloopt met het idee een eind aan het leven te maken.

Regionale App als overzichtelijk platform voor hulpzoeker


Op www.hulpapp.nl wordt degene in nood een simpel keuzemenu voorgehouden onder de hoofdstukken Noodgeval, Ik zoek hulp en Ik wil praten. Zonder overbodige afleidende toeters en bellen.

"Ik liep al jaren op dit idee te broeden, maar het kost natuurlijk geld om zo'n platform te ontwikkelen. Ik had echter teveel keren meegemaakt dat iemand anders met mijn goede idee aan de haal ging en wilde het nu echt zelf opzetten. Zo heb ik één keer in mijn leven de gok gewaagd om ervoor te gaan. Want ik wist: deze app is gewoon hard nodig. Ik ben opgestaan en niet meer gaan zitten", zegt Stephanie energiek. Ze ging er voor de volle honderd procent in om van 'shit een hit te maken', aldus haar eigen woorden. "Een vriend zorgde dat ik wel at", lacht de initiatiefneemster. Juist door haar ervaring met de hulpverlening, wist ze precies waar de accenten moesten liggen bij de ontwikkeling van de app.

Regeltjes en getrut

"Er werken heel veel mensen met liefde en passie in de hulpverlening. Maar ook evenzoveel eilandjes. En mensen die door regeltjes en getrut murw zijn gemaakt voordat ze bij jou binnenstappen en heel lief jou willen helpen. Maar dan bijvoorbeeld invallen vanuit een ander werkgebied en niets over jouw situatie en achtergronden weten. Dan krijg je te horen 'zal ik slachtofferhulp voor je bellen?' Heel lief, maar je bent op zo'n moment gefrustreerd tot in je vezels en zit daar dan niet op te wachten."

Geholpen door het financiële steuntje in de rug van haar vader presenteerde ze haar idee aan de gemeente Zaanstad. Die zag het gelijk zitten en maakte een stukje geld vrij om de pilot op te zetten. Bij DTT (Doing Things Together) in Amsterdam vond Stephanie een prima app-ontwikkelaar. Die maakte de website die regionaal gerelateerd is. En waarbij je de dienstverlenende instanties ook op het moment van hulp zoeken daadwerkelijk persoonlijk kunt bereiken.

Kapotte theepot weer heel

"Er draait een dag- en nacht ritme mee. Je zit in nood tenslotte niet te wachten op een bandje omdat er dan niemand de telefoon opneemt", licht Stephanie toe. "De Hulp-app is ook regionaal ingericht. Zo kom je bijvoorbeeld makkelijk in contact met je eigen wijkagent. Maar ook met het Repair Café om de hoek. Want in ruzies willen de spullen wel eens om je oren vliegen. En omdat er vaak weinig geld is om nieuw te kopen, wil je de kapotte theepot ook weer laten repareren…"

De Hulp-app is er nu in drie talen: Nederlands, Turks en Engels. Als de pilot slaagt, wordt het idee mogelijk landelijk uitgerold. Inmiddels heeft Stephanie haar oog laten vallen op een eilandje langs de Populierenlaan in Krommenie. Daar wil ze graag een ontmoetingsplek voor jongeren op maken die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

"Een praktische manier van hulp bieden met ook ontspannende zaken als varen, vissen", zegt ze enthousiast. Om helder toe te voegen: wie daar rotzooi trapt, komt mij tegen. Want wie zich niet aan de spelregeltjes van het fatsoen houdt, is niet welkom."

Afbeelding