Bijzonder werk van de Castricumse Annemieke Broenink.
Bijzonder werk van de Castricumse Annemieke Broenink. (Foto: Aangeleverd)

'Upcycling van plastic afval naar design' in Castricum

CASTRICUM - Voor de Castricumse sieradenontwerper Annemieke Broenink is de coronacrisis een sabbatical. Normaliter vliegt zij zes keer per jaar naar de Verenigde Staten, maar de grenzen zijn al drie maanden dicht vanwege de coronacrisis. Annemieke Broenink is bekend als designer van wearable art, met halssieraden van bijvoorbeeld kant, rubber en kunststoffen.

Zij heeft onder meer geëxposeerd in Museum of Art&Design New York, SOFA Chicago, Acqua Miami, Art Palm Beach, Museum of Contemporary Art in Chicago en het Museum of Fine Art in Montreal.

Wall Art-serie

Zij heeft een Wall Art-serie gemaakt voor het White Space Museum in West Palm Beach. Verder is zij actief in de mode en heeft een vaste plaats in de halfjaarlijkse New York Fashion week.

Doppen voor deur van het atelier van Annemieke Broenink aan de Korte Cieweg 23

Annemieke Broenink is nu de gehele dag in haar atelier in Castricum en werkt aan nieuwe collecties, op basis van materialen die eerder zijn gebruikt met een andere bestemming, zoals oude kimono’s (die zij koopt in Tokyo), afgeschreven computers, plastic doppen, etc.

Kleine stukjes

Zij heeft een shredder gekocht om plastic doppen in kleine stukjes te kunnen hakken. Daarmee worden vervolgens onderdelen vervaardigd voor sieraden, Wall-Art-producties, halskettingen, oorbellen, armbanden, etc. Het is een vorm van upcycling van plastic afval naar design.

Doppen sparen

Annemieke Broenink heeft zich laten inspireren door de actie ‘doppen sparen’ voor het KNGF Geleidehonden ten behoeve van de opleiding van hulphonden. Annemieke Broenink vraagt aan inwoners van Castricum om de doppen van plastic flessen, melkpakken e.d. niet weg te gooien, maar als dat mogelijk is neer te leggen voor de deur van haar atelier Korte Cieweg 23. Voor elke zak doppen die wordt ingeleverd, doneert Annemieke Broenink 5 euro aan KNGF Geleidehonden. Inmiddels heeft zij 50 euro overgemaakt. Het gaat in het bijzonder om doppen met de aanduiding PP of HPPE en of de de cijfers 2 of 5 omgeven door drie pijlen (onderzijde van de doppen).