De nieuwjaarsreceptie 2020 bracht heel veel volk naar het Zaantheater.
De nieuwjaarsreceptie 2020 bracht heel veel volk naar het Zaantheater. (Foto: Dirk Karten)

'Bondgenootschap en luister naar elkaar'

ZAANSTAD – Je kon met recht spreken van een 'volle bak'. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zaanstad die afgelopen dinsdag in het Zaantheater werd gehouden werd meer dan uitstekend goed bezocht. Het sloot mooi aan op de boodschap waaronder de organiserende partijen het event naar buiten droegen: bondgenootschap.

De gemeente Zaanstad had voor de receptie de handen ineen geslagen met de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, de Maatschappij Zaanstreek-Waterland, de Junior Kamer Zaanstreek en vrouwennetwerk ZaanLinQ.

Drukbezochte nieuwjaarsreceptie Zaanstad met erepenning voor Freek de Jonge

Samenwerking en bondgenootschap was ook de boodschap die burgemeester Hamming in zijn nieuwjaarstoespraak meegaf. "We leven in een tijd waarin een deel van ons boos en wantrouwend is geworden. Er wordt steeds minder tijd genomen om oprecht contact te maken met elkaar. En dat is jammer. Met deze gezamenlijke bijeenkomst hopen wij als gemeente een positieve impuls te geven om dat wel te gaan doen. Stel je eens open voor de ander. Luister oprecht. Zo komen we stap voor stap naar een positievere samenleving."

Krachten bundelen

Hij roemde de Zaankanters als vechters (in positieve zin) en doeners. "Zaankanters staan – figuurlijk - met hun voeten in de Zaanse modder. Leven in een gemeente die niet achter de tekentafel is bedacht. We mogen trots zijn op onze streek. De regio van de Verkade meisjes, waar de industrie al vroeg floreerde door de molens langs de Zaan. Wie kent niet de Zaanse borrelnootjes? De Zaanse mayonaise? Of de Zaanse linoleum? Samen hebben we al laten zien in staat te zijn hele mooie dingen te bereiken. Samen zijn we in staat de Zaanstreek verder te brengen. Op gebieden als werk, huisvesting, onderwijs en veilige/vredige stad. Maar om dat te doen moeten we de krachten bundelen. Meer contacten leggen. Meer aandacht voor elkaar. Door bondgenootschappen te sluiten. Aan u allen in de zaal de vraag om daarvoor open te staan en te doen."

Erepenning        

De boodschap 'samen, want wij kunnen het – als gemeente – niet alleen' werd instemmend ontvangen door de bezoekers. De sfeer in de zaal was duidelijk positief en ontspannen. De toon was voor de toespraak van de burgemeester op prima wijze gezet door Juvat Westendorp die de presentatie op zich nam. De Zaanse acteur/dansdocent stond op relaxte wijze op het toneel en maakte samen met de Zaanse cabaretier Rayen Panday een mooi bruggetje naar een ander officieel gedeelte: de uitreiking van de erepenning van de gemeente Zaanstad.

(Vervolg op pagina 3)

De elfjarige Femke van Zoelen bracht enthousiast de Zaanse Zwem Challenge onder de aandacht van het publiek.
Juvat Westendorp, Hella en Freek de Jonge en cabaretier Rayen Panday.
Afbeelding
De sfeer was prima en het publiek genoot in de zaal van het Zaantheater.
Afbeelding