Afbeelding
Juvat, het echtpaar De Jonge en cabaretier Rayen Panday

Erepenning voor 'recalcitrante humorist'

(Vervolg van voorpagina)

ZAANSTREEK - Cabaretier Freek de Jonge werd spontaan uit het publiek het toneel op gehaald om deze onderscheiding in ontvangst te nemen. Alhoewel, spontaan? "Hella (zijn vrouw) begon een half jaar geleden al raar te doen, dus ik weet het allang wat er ging gebeuren", zei Freek schertsend.

Freek werd door de burgemeester onder meer geroemd vanwege zijn inzet om de Zaanstreek op de kaart te zetten. "Zo deed je dat als recalcitrante humorist, maar ook bijvoorbeeld je literair debuut Zaansch Veem (1987)", vertelde Hamming. Van het boek werden niet alleen 100.000 exemplaren van verkocht zijn maar dat in hernieuwde oplage uitkwam, aangevuld met alle verhalen die Freek in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven. In de zomer van 2016 trad De Jonge op tijdens Midzomerzaan in Zaandam. Hij vertelde Zaanse verhalen en zong liedjes. Dit eenmalige optreden was zo'n groot succes, dat Freek eind 2017 onder de naam Zaansch Veem 2.0 een vijftal voorstellingen gaf die hij exclusief voor het Zaantheater had samengesteld. Naast verhalen kwamen de mooiste en leukste Zaanse foto's en filmbeelden op het toneel voorbij. Een van de hoogtepunten was een 'ode' aan de Zaan.

Nou weet je het met cabaretiers nooit, en dus was het ook eerst afwachten toen Freek geƫmotioneerd volschoot nadat hij de gemeentelijke erepenning in ontvangst nam. "Ik word er zomaar emotioneel van", sprak Freek nadat hij eerst een betoog hield over de heldendaden van Zaankanter Remmert Aten die volgens hem eerder in aanmerking moest komen voor een onderscheiding vanwege zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Deze man was een verbinder van mensen. Hij hielp Joden onderduiken en heeft tot twee keer toe voorkomen dat de Hembrug werd opgeblazen. Ik zink daarbij in het niet." Na het pleiten voor het benoemen van een straat naar Aten schoot Freek vol in de emotie.

Zaanse Zwem Challenge

Vervolgens was het de beurt aan Dennis Vis van de Junior Kamer Zaandam om het goede doel voor 2020 bekend te maken: de Zaanse Zwem Challenge. Op 27 juni wordt een sponsorzwemwedstrijd gehouden om geld in te zamelen voor de organisatie van een belevenisweekend voor Zaanse kinderen die eenzaamheid ervaren. "Dit is de kick-off en oproep tot sponsoring en/of kopen van een badmuts bij onze stand", aldus Dennis. Zie ook www.zaansezwemchallenge.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding