Deuren van Windkracht 13 voorgoed dicht.
Deuren van Windkracht 13 voorgoed dicht. (Foto: aangeleverd)

'We hebben veel plezier beleefd aan Windkracht 13'

DEN HELDER - Galerie Windkracht 13 sloot op 31 december van het afgelopen jaar definitief haar deuren. Bijna 25 jaar van hun leven legden Ellen en Leo Els hun ziel en zaligheid in het culturele centrum waar kunst en muziek aan de basis lag voor het succes. Toch besloten Ellen en Leo er eind vorig jaar een punt achter te zetten en dat heeft volgens Els alles te maken met leeftijd. "Nu zijn wij nog gezond en kunnen nog van alles plannen. We hebben er intussen vier kleinkinderen erbij. Wij gaan gewoon een nieuwe fase in waarbij vrijheid in ons hoofd bepaalt wat wij gaan doen. Niets meer plannen en openstaan voor de toekomst."

Windkracht 13 sluit deuren voorgoed

Ellen en Leo startten in 1996 met Windkracht 13 in de Koningstraat te Den Helder. Els: "Ik wilde heel graag iets van mijzelf. Ik was en ben erg geïnteresseerd in kunst en muziek. Dat was dus de basis voor de galerie. De combinatie van een opening en live-muziek heeft het ernaar gemaakt dat wij verder zijn gaan kijken naar een geschikt pand waar dit mogelijk was. Op een goed moment viel ons oog op het pand van Buijtendijk aan de Weststraat. Wonen, werken alles was mogelijk in dit pand. Na een fikse verbouwing zijn wij in 2001 opengegaan in het huidige pand." De intentie van het echtpaar Ellen is altijd geweest om kunst, theater en muziek samen te laten komen. "Dat is gelukt en daar hebben wij heel veel plezier aan beleefd. Het samenwerken met zo veel verschillende mensen, stichtingen, muzikanten, kunstenaars heeft ons leven erg verrijkt."

Ondernemersbloed

Een leven dat niet altijd in het teken van Windkracht 13 stond. Els: "Ik ben geboren in Limmen, in het café van mijn opa en oma. Die hadden daarbij ook nog een melkzaak. Het ondernemen en lange uren maken zit waarschijnlijk in mijn bloed. Op een gegeven moment kregen Leo en ik verkering. Leo heeft twee rechterhanden en kan alles maken wat hij wil. Een combinatie van ons beiden heeft er voor gezorgd dat wij hebben bereikt wat wij wilden. Voordat we Windkracht 13 startten heb ik allerlei banen gehad. Ik heb zo'n acht jaar gewerkt voor een bedrijf dat horeca-inrichtingen deed."

Lees verder pagina 6.

Els en Leo Ellen zetten punt achter exploitatie Windkracht 13.