Opening Buurthuis Centrum. Koningstraat. Vanaf links: René Smit, Rinus van der Veer, Riet de Haan, Jack van der Vliet.
Opening Buurthuis Centrum. Koningstraat. Vanaf links: René Smit, Rinus van der Veer, Riet de Haan, Jack van der Vliet. (Foto: aangeleverd)

Nostalgia

Musis Sacrum, één van de belangrijkste dansgelegenheden in Den Helder, gevestigd in de Koningstraat stond op naam van Cor Vader (1912-1984). Cor Vader was een zakenman in hart en nieten en zat vol van ideeën. Bij de overname van Musis Sacrum benutte hij de ruimte ten volle met een verplaatsbare tussenschot, zodat er ruimte vrij kwam voor vergaderingen en bruiloften. Een paar jaar eerder had Cor Vader café 'Du Commerce', eveneens in de Koningstraat geopend. Twee weken geleden werd in Amersfoort een interview opgenomen met een familielid van Cor Vader die zich beide horecagelegenheden nog duidelijk voor de geest kan halen.

In het tweede uur staat Nostalgia stil bij een gebeurtenis van 41 jaar geleden. Met de vestiging buurthuis Centrum in de Koningstraat in het voormalige gebouw van de Nederlandsche Middenstands Bank had stadsvernieuwingswijk 'Centrum' een eigen ontmoetingsplek. De officiële opening, op 27 januari 1979, werd verricht door drie buurtbewoners die de naam bedacht hadden. Terwijl Rinus van der Veer een gedicht voorlas onthulde Riet de Haan samen met René Smit het tijdelijke naambord. Het zoeken naar een geschikt onderkomen had lang geduurd. Aan de opening ging de afronding van een lange strijd van buurtbewoners vooraf die zich met succes keerden tegen de komst van de Noordelijke Randweg. Er is nog een uitgebreid interview met toenmalig wethouder Gerard van den Bosch en enkele voormalige buurtbewoners bewaard gebleven die in het tweede uur van Nostalgia wordt uitgezonden.

Muzikale hoogtepunten

In het Helders Weekjournaal van 40 jaar geleden onder andere de voorzichten van Woningstichting, petitie verontruste ouders van leerlingen Prins Bernhardschool en afscheid huisarts dokter Schoorl. In het muzikale uur muzikale hoogtepunten van de Amerikaanse Chordettes, bekend van onder andere hun gouden hits. Mister Sandman (1954) en Lollipop (1958).

Nostalgia: uitzending zondag 12 januari van 12.05 tot 15.00 uur.