Voegkleuren voor de stenen kiezen.
Voegkleuren voor de stenen kiezen. (Foto: aangeleverd)

De juiste voegkleur bij tegelwerk

Voor goed en duurzaam tegelwerk zijn vakmanschap en goede tegels een vereiste, maar daarbij ook de juiste verbinding tussen de tegels. De voegen in tegelwerk vormen een belangrijk aspect, zowel technisch als esthetisch.

De voeg moet goed bestand zijn tegen vocht bij toepassing in badkamer en keuken en je wilt natuurlijk ook de juiste voegkleur voor jouw tegelwerk. Een goed advies in de kleurkeuze en het afstemmen op de tegelsoort is noodzakelijk om tegelwerk het mooiste eindresultaat te geven.

Vele kleuren mogelijk

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bijpassende of juist contrasterende kleuren. De voegkleur die je kiest, bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het tegelwerk. Een contrasterende voegkleur benadrukt het lijnenspel in het tegelwerk, terwijl een voeg in dezelfde kleur als de tegen juist voor een mooi egaal vlak zorgt als resultaat. Dit kan een wereld van verschil betekenen. Bij witte tegels worden vaak witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Bij een hoogglans witte tegel, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in de ruimte een rol: als deze wat geler is, toont de voeg ook geler. Daarnaast is wit de meest besmettelijke kleur voeg die er is. Bij hoogglans witte tegels is een zilvergrijze of grijze voegkleur meer geschikt. Hele donkere kleuren, zoals antraciet of zelfs zwart, zijn lastiger te verwerken als voeg. Het voegsel moet in exact de juiste verhouding aangemaakt worden anders mengen de pigmenten zich niet goed. Hier komt dus een stuk vakmanschap bij kijken. Kies je een voegkleur in een heel andere kleur dan de tegel, dan komt het tegelwerk drukker. Dit zorgt ervoor dat de ruimte kleiner lijkt. Kies daarom in een kleinere ruimte altijd een voegkleur in een gelijksoortige kleur als de tegel. (Bron: Lingen Keramiek)