Afbeelding
(Foto: Sjoerd Tullenaar)

Januari is sportieve feestmaand in Egmond

EGMONDEN - December, voor velen een gezellige maand, is zo goed als voorbij. Reden om te treuren? Absoluut niet. Het nieuwe jaar in de Egmonden 'knalt altijd uit de startblokken'. Hoe ziet de maand januari eruit? Waar kunnen we naar uitkijken?

Grootste ATB Strandrace van Europa

Vele inwoners en toeristen beginnen het nieuwe jaar met een frisse duik in de Noordzee tijdens dé Nieuwjaarsduik. Vanaf 13.30 uur is de warming-up met Renate de Goede en om 14.00 uur duiken de waaghalzen het ijskoude water in. Ben jij erbij (voor de support)?

Sportweekend

Het eerste weekend van januari is dan misschien relatief rustig, maar het tweede weekend is misschien wel meteen de drukste en gezelligste van het jaar met de Egmond-Pier-Egmond en de Egmond Halve Marathon. De zaterdag staat in het teken van de grootste mountainbikewedstrijd ATB Strandrace van Europa. Gegarandeerd spektakel met Europees kampioen Ivar Slik. De kersverse Europees kampioen strandrace gaat in Egmond voor het eerst zijn Europese trui showen aan het publiek. De 26-jarige renner uit Bergen zal gebrand zijn om deze thuiswedstrijd te winnen van sterke tegenstanders als Timothy Dupont en Lars Boom. Naast de beste Nederlandse strandrijders, doen er ook sterke Belgische en Franse renners mee bij de grootste strandrace van Nederland. De Frans kampioen op het strand, Samuel Leroux, komt naar de Noord-Hollandse kust en neemt zijn Belgische ploeggenoot Emiel Vermeulen mee.

Halve marathon

De zondag 12 januari staat in het teken van de hardlopers: het afwisselende en uitdagende parcours maakt het één van de meest uitdagende halve marathons van de wereld. Wereldtopper Bashir Abdi uit het NN Running Team doet mee. Hij is de grote favoriet voor de overwinning van deze winterklassieker. De 30-jarige atleet behaalde dit jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon. De in Somalië geboren Bashir Abdi is vanaf zijn twaalfde opgegroeid in België. Het internationale deelnemersveld van de NN Egmond Halve Marathon bestaat verder uit Mikael Ekvall uit Zweden (PB halve marathon 1.02.29 en 8e Dam tot Damloop 2019), Ahmed El Mazoury uit Italië (PB halve marathon 1.02.39 en 10e Parelloop 2019) en Allan Biwott uit Kenia (PB 10 km 28.16, debuut op de halve marathon). Naar verwachting zal de kopgroep bij de vrouwen worden aangevoerd door Tsehay Gemechu, eveneens een atlete uit het professionele NN Running Team. De 21-jarige atlete uit Ethiopië is op dit moment één van de snelste dames ter wereld op de halve marathon. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.nnegmondhalvemarathon.nl.

Wandelen

Wie denkt dat de maand er dan al op zit, heeft het mis. Het weekend van 25 en 26 januari staat in het teken van de PWN Egmond Wandel Marathon. Ook dit trekt jaarlijks meer dan tienduizend deelnemers. Met alle gezelligheid van deze maand kan de horeca natuurlijk niet achterblijven. Laat je verrassen en onderdompelen door alle gezellige restaurants van de Egmonden tijdens deze feestelijke startmaand van het jaar.

Meer weten: check Rodi.nl/regio/Bergen


Afbeelding