Bij slecht weer en zicht: rustig rijden en veilig thuis komen.
Bij slecht weer en zicht: rustig rijden en veilig thuis komen. (Foto: www.snowplaza.nl)

Rijden in de winter is vaak een uitdaging

REGIO - Sneeuw, ijzel, regen, duisternis, mist, wind én een verblindende laagstaande zon: het is geen wonder dat veel bestuurders - ongeacht hun rijervaring - niet graag in de winter rijden.

Meer dan de helft van dodelijke ongelukken op snelwegen vindt 's nachts plaats Grootste kans op ongelukken onder jongeren op vrijdag en zaterdag tussen 20.00 uur en 02.00 uur Tip: neem de tijd en doe rustig aan bij slecht weer of gladde wegen.

Tijdens neerslag gebeuren meer ongelukken, meer in de herfst en de winter, dan in de lente en de zomer. Het risico tijdens mist, sneeuw en hevige windstoten, is waarschijnlijk nog groter. Dat geldt ook voor binnen de bebouwde kom. Sneller rijden dan de omstandigheden toelaten, speelt een belangrijke rol bij ongelukken in de winter.

Wie de weg op gaat in slechte weersomstandigheden, moet zich goed voorbereiden. Hierbij tips om veiliger de weg op te gaan.

Zien en gezien worden: maak ramen, koplampen en achterlichten schoon.

Rustig aan: verlaag de snelheid en neem de ruimte om tot stilstand te komen. Elke seconde telt wanneer wegen glad zijn door sneeuw of ijzel.

De juiste versnelling: rijd in sneeuw of ijzel met een versnelling hoger dan normaal. Meer grip op de weg. Geef rustig gas, rem op de motor, meer controle over de auto.

Geen paniek: begint de auto toch te glijden, moet de bestuurder bewust naar het punt kijken waar die naartoe wilt en stuurt rustig tegen. Als de achterkant van de auto wegglijdt naar links, stuur dan naar links en voorkom remmen. Schakel naar een lagere versnelling. Als de voorwielen wegglijden, laat het gas los, stuur niet verder in.

Deze technieken onder de knie krijgen? Kijk op www.drivingskillsforlife.nl.