Jaar 2020

2019 eindigde, financieel gezien, 1.200 euro duurder uit, als het jaar ervoor. Het levensonderhoud voor de alledaagse kosten zijn dus schijnbaar duurder geworden. Het wordt komende tijd op een 'houtje' bijten. Het valt overigens wel mee, maar het geeft je toch te denken; anderen hebben er ook mee te maken.

Ik heb nog een volkstuintje. Eigen groente is overigens een schip van bijleg. Mijn uren kosten niets, ik heb geen tractor of koelcel. Nou ja, een kleine vriezer. Alles wat eetbaar is van de tuin gaat op de juiste dag in de kookpan. Ik had teveel koolrapen geplant, maar vele mensen, kwam ik achter, lusten die niet. In de Streek, van Enkhuizen naar Westwoud, worden rapen, walpaaltjes genoemd. Het is zo gezond en voedzaam, maar ik kan ze aan de straatstenen niet kwijt. En Marie eet slechts één keer in de week rapen, elke dag wat anders op het menu. Het kan gebeuren dat ze wat 'raperig' smaken, maar dit komt door teveel aan meststoffen. Het nieuwe tuinseizoen komt eraan: het kastje is gespit, maar het land is nog veel te nat.

Afgelopen jaar een erg droge zomer en op het einde van het jaar erg nat. Maar dat was ook zestig jaar geleden het geval. Daar heeft de opwarming van de aarde dus niets mee te maken. Wel de verandering van het magnetisch veld/polen van de aarde.

Elk jaar zijn er bosbranden in Australië, alleen dit keer was het wel heel erg. Maar zonder deze branden zijn er zaden daar die anders niet ontkiemen. Het is een land van uitersten, over de veertig graden in de schaduw, dan gaat het vakantiegevoel er wel van af.

Voor diegene die het vuurwerk dit jaar mooi vonden; maak nog maar een paar overuren aangaande de kosten. Knal geld weg. Medemblik was de afgelopen jaarwisseling een knalstad. Als ik daar één cent kreeg voor elke knal, was ik nu een heel rijk man!

peter.koomen300@gmail.com