Wijkagent Arjan Ouwehand
Wijkagent Arjan Ouwehand (Foto: Pep )

"Arm in arm het café uit, babbeltje maken en de boel sussen"

Wijkagent Ouwehand 'bromsnor' met pensioen

Door Shelley Zuizewind

MONNICKENDAM - Voor inmiddels, oud-wijkagent Ouwehand, ook wel bromsnor genoemd, zal het de komende tijd even wennen zijn. Na 40 trouwe dienstjaren als wijkagent in Monnickendam "Ik ken de straten op mijn duim en iedereen bij naam- en toenaam" gaat hij met pensioen. "Het is mooi geweest, het boek is dicht", zegt hij lachend. Al heeft hij bijzonder veel goede herinneringen aan zijn dienstjaren.

"Met 'ome Piet' arm in arm het café uit om te babbelen en zo escalatie van een vechtpartij te voorkomen bijvoorbeeld. Of die 'jonge jongens' die na het kattenkwaad (of erger) uithalen erachter kwamen dat ik wel erg veel wist. "Jeetje die Ouwehand weet ook echt alles!", zeiden ze dan. "Dat is de kracht van de wijkagent. Weet je, vroeger, toen ik in 1982 begon, was iedereen wijkagent. Als agent was je gewoon op straat, daar gebeurde het!" Dagelijks had Ouwehand te maken met burenruzies, (auto)inbraken en aanrijdingen. Hij kon dan ook niet rustig in zijn vrije tijd naar de markt met zijn vrouw zonder meerdere keren aangesproken te worden, dat hoorde er gewoon bij en dat zal voorlopig wel blijven!", aldus Ouwehand. Zijn eerste tijd als agent reed hij rond met een stratenboekje op schoot om de stad te leren kennen. "In een kleine Fiat met een mobiele telefoon zo groot als een iPad", lacht hij. Later reed hij op de motor, en zat hij op de politieboot. "Prachtig was dat."

Pastoor, coach en handhaver

"En denk maar niet dat de kleine gemeente-kernen zoals Monnickendam minder interessant waren voor agenten als de grote stad. De kernen (zoals Marken bijvoorbeeld) lieten je meer improviseren. In de stad had je meteen versterking om je heen en ging het veel meer om direct handelen en optreden, daar was alles meer anoniem. Bij ons in Waterland kende je iedereen, dat bood kansen om te babbelen, in gesprek te gaan met de mensen en te zorgen dat herhaling van crimineel gedrag op de lange termijn werd voorkomen. Hiervoor was je op een dag aan de gang als pastoor, psycholoog, handhaver, coach…en zo kan ik nog wel even doorgaan…"

Er zijn tijden geweest van vele woning-inbraken, auto-inbraken en dan zwakte het soms weer af, dat gaat altijd in golven. Momenteel zien we natuurlijk steeds meer cybercriminaliteit, zoals phishing, alles waar je snel geld mee kan verdienen en een beetje in de grijze gebieden zit. Een uitdaging om dat aan te pakken. En lachgas is natuurlijk ook een probleem…"

Escalatie voorkomen

"Natuurlijk moest je soms streng zijn en erboven op zitten en arrestaties verrichten, maar liever probeerde je escalatie van problemen te voorkomen. Hoe ik dat deed?...

Lees verder op p15