Do The Right Thing.
Do The Right Thing. (Foto: Spike Lee, 1989)

Black Light in Eye Filmmuseum

NOORD - Eye Filmmuseum in Amsterdam-Noord nodigde twaalf gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl. Onder de titel 'Black Light' wordt de verscheidenheid en kracht van de zwarte film gevierd. Met theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken onderzoeken de gastcuratoren de ontwikkeling van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

De openingsavond 6 maart is in handen van Marjorie Boston en Maarten van Hinte (Rightaboutnow inc.), Greg de Cuir jr. (curator) praat over hedendaagse kunstfilms, Judith Leysner (Sandberg Instituut) cureert een special over queer cinema, Martine Dekker en Azu Nwagbogu (Cinedans) selecteren korte dansfilms rondom het zwarte lichaam, Roelof Jan Minneboo (scenarioschrijver) en Ivan Barbosa (filmmaker) laten zien hoe mensen van kleur zijn gerepresenteerd in de Nederlandse cinema sinds 1934, Michael Middelkoop (filmmaker) presenteert een avond met muziekvideo's in samenwerking met platenlabel Top Notch en de slotavond is een special over jong Nederlands filmtalent, gecureerd door Eurydice en Reguillo Wijngaarde (Da Bounce).


Black Light, van 6 maart tot en met 15 april 2020 in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam. Meer informatie is te vinden op eyefilm.nl/blacklight.