In de 'hongerwinter' kwamen velen uit de Randstad eten halen in noordelijk Noord-Holland.De boerderij was ten tijde van de oorlog in het bezit van Fam. J.J. Groot, en nu nog steeds in het bezit van zijn nazaten.
In de 'hongerwinter' kwamen velen uit de Randstad eten halen in noordelijk Noord-Holland.De boerderij was ten tijde van de oorlog in het bezit van Fam. J.J. Groot, en nu nog steeds in het bezit van zijn nazaten. (Foto:Niestadt Beeldbank/Zijper Museum): )

Zijper museum eert verzetsheld

Hans Duin

SCHAGERBRUG – Jan Bellis uit Petten hielp in 1941 Engelandvaarders op hun route naar de vrijheid. Hij werd echter gearresteerd en zou in december 1942 in Buchenwald overlijden. Zijn kleinzoon Jan Bellis (Callantsoog) opent zondag 26 januari de expositie Engelandvaarders in het Zijper Museum.

Jan Bellis is een verzetsheld. Samen met zijn vrouw Grietje en zijn zoon Arie en zijn broer Gerrit zette hij een vluchtweg op die Nederlanders in staat stelde via de Hondsbossche Zeewering een weg naar Engeland te vinden. Hij kreeg in Petten heel wat medewerking van dorpsgenoten. Petten werd hiermee een van de vertrekpunten voor de Engelandvaarders. Het zou zeven maanden duren. Wikipedia zegt hierover: "Er kwam een abrupt einde aan de ontsnappingen in augustus 1941. Een stel studenten was bezig een zeilboot op de lorrie te laden, maar zij waren daarbij zo luidruchtig dat de Duitsers hen hoorden." Jan en zijn broer werden gearresteerd. Jan werd op 17 december 1941 naar Amsterdam gebracht waar hij tot oktober 1942 bleef. Daarna ging hij een maand naar Kamp Amersfoort. Op 12 december dat jaar overleed hij in het concentratiekamp Buchenwald.

De expositie Engelandvaarders is het gehele jaar 2020 in het Zijper Museum te zien. Na de officiële opening van Jan Bellis is een ieder zondag vanaf 13.30 uur welkom (entree vier euro; op de eerste zondag is de koffie/thee gratis). Het museum is zondag- en maandagmiddag (12-16.30 uur) open. Groepen kunnen afspraken maken.

Het museum staat dit jaar in het teken van '75 jaar bevrijding'. Naast de Engelandvaarders begint aanstaande zondag de tentoonstelling Hongerwinter, waarbij een beeld wordt gegeven van de benarde situatie in onze regio nog maar zo kort geleden. Deze expositie duurt tot en met april, waarin vanaf 5 mei 'bevrijding' het nieuwe thema is.

In augustus verandert het decor opnieuw. Het thema is dan 'kunstopslag'. Hoe zo? Het laat zich als volgt verklaren. De leerlingen van de Openbare Lagere School in Schagerbrug hadden er geen benul van dat er een kunsthistorische schat in het begin van de Tweede Wereldoorlog onder hun neus lag verborgen. In het gymlokaal van de school had het Rijksmuseum ongeveer 750 kostbare objecten verstopt, waaronder schilderijen, prenten, manden met porselein, glas, zilver en historische voorwerpen.".

Hout sprokkelen voor verwarming en het koken van eten. De wagons zijn restanten van de op 12 september 1944 ontplofte munitietrein.