Leeftijdsdiscriminatie

Een ieder, die de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt, moet worden gekeurd, voor het vernieuwen van zijn of haar rijbewijs. Zo heeft de regering het bepaald (schijnbaar niet de wachttijden) om dit voor het verlopen van het rijbewijs op tijd te doen. Behoudens dat dit redelijk ingewikkeld is om dit met de computer aan te vragen, kan het ook via de gemeente. Wel tegen extra kosten, al blijf ik dit belachelijk vinden. Waarom? Wel, tijdens het aanvragen voor het nieuwe rijbewijs moet op voorhand worden betaald. Deze kosten kunnen, lijken mij, dan worden samengevoegd.

En wie zegt mij dat iemand van 17 jaar wel aan de hedendaagse gezondheidsnormen voldoet, dan een 75 jarige? Dus ik moet geld uitgeven voor een gezondheidsverklaring, tevens onderzoek doen bij een arts en uiteindelijk een aanvraag indienen bij de gemeente om mijn rijbewijs te verlengen. Pasfoto plus legeskosten, het is gewoon geldklopperij! Gruwelijk, je moet ook nog eerst een afspraak maken om in Wognum te mogen worden geholpen. Als dat een winkel was, kwam er geen klant meer!

Wat is het verschil om na elke periode van vijf jaar, voor iemand boven de 75 jaar wel het rijbewijs moet laten verlengen, en een jonger persoon niet! De discussie aangaande dit, mag best wel eens worden gevoerd, want de jongeren maken tenslotte de meeste brokken.

Ja, het is juist, ouderen worden soms minder vitaal, dat is nu eenmaal zo. Maar jongeren hoeven enkel voor hun examen een gezondheidsverklaring in te vullen (en soms met een jarenlang gevolg daarvan), maar wie zegt mij, dat zij tussen 17 en 75 jaar niet meer gekeurd hoeven te worden en wel aan de hedendaagse gezondheidsnormen voldoen?

Volgens mij is dit leeftijdsdiscriminatie.

peter.koomen300@gmail.com