Vuurtoren van de week: Tarbert Island
Vuurtoren van de week: Tarbert Island (Foto: Jos Glorie)

Vuurtoren van de week: Tarbert Island

tekst: Frits van Eck

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Ierse toren Tarbert Island.

Keltische harp nationale symbool

Ierland, de Ieren schrijven Éire, is een republiek en beslaat ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland. De overige 20 procent betreft Noord-Ierland, die tot het Verenigd Koninkrijk behoort. De laatste maanden is het land regelmatig in het nieuws. Een eventuele Brexit kan de verhoudingen met Noord-Ierland weer op scherp stellen. Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffen, heuvels en laaggebergte. Het binnenland is relatief vlak.

1834

De vuurtoren Tarbert Island is sinds 1834 actief. Deze ronde, kalkstenen toren is 22,5 meter hoog en heeft een witgeverfde lantaarn en galerij. De gevonden lichthoogte van 18 meter komt wat vreemd over, wellicht gemeten als het hoog water is? Het witte licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. Vanuit een bepaalde hoek wordt tevens een rood licht getoond. Een gietijzeren brug verbindt de toren met de kust, deze kan wel wat onderhoud gebruiken. Je vindt de vuurtoren aan de zuidkant van de monding van de Shannon, net ten noorden van Tarbert. De Shannon is met 386 kilometer de langste rivier op het eiland. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de godin 'Sionna', die van oudsher met de rivier geassocieerd wordt.

Coördinaten: 52° 34' 20.59'' O - 09° 22' 30.41'' N