Suddenly Years Align live.
Suddenly Years Align live. (Foto: (PR))

Fijnbesnaarde muziek van SYA

Hans Duin

SCHAGEN – "We willen vanzelfsprekend een technisch perfect concert. Zuivere noten, maar het wezenlijke van muziek is de gezamenlijke beleving, de band tussen publiek en de band. Daar gaat het om."

Amanda Muller is niet alleen voormalig docente van muziekschool Da Capo, ze vormt met Sophie de Graaf en Yvonne Leek ook Suddenly Years Align (roepnaam SYA), een muziekgroep die voor een eigen, fijnbesnaard pad kiest. Ze zijn zondagmiddag 2 februari (15 uur) in het Scagon te horen.

Jonge eigentijdse vrouwen, conservatorium geschoold, kiezen voor hun eigen kleur, hun eigen stijl: "We moeten vanwege de keuze voor onze instrumenten, ook eigen arrangementen maken. Sophie speelt harp, banjo en gitaar. Yvonne doet piano en accordeon en ik heb gekozen voor basgitaar, mandoline en dwarsfluit. Je kunt je voorstellen dat we hiermee een heel eigen sound, een heel eigen sfeer kunnen brengen." De vrouwen zetten ook graag hun eigen noten op de toonladders: "Klopt. Dat is feitelijk onze insteek. Uit de veilige bubbel komen, onszelf laten zien, leven op ons eigen kompas. Onze inspiratie? Ach, het is zo verschillend. Je kunt een weekeinde gaat zitten om muziek te schrijven en blanco eindigen. En soms is het er in een tijd van ja en neen. Sophie laat zich daarbij bijvoorbeeld inspireren door iets wat ze in de natuur ziet. Ik heb laatst een nummer geschreven over een geluksmoment dat ik beleefde tijdens een vakantie op een safari." De keuze voor de covers, die het trio speelt, is een richtingaanwijzer: James Taylor, Venice, Ed Sheeran en Crosby, Stills and Nash.

Zondag 2 februari (van 15 tot 17.15 uur) in het Scagon. Kaarten (vijftien euro): www.scagontheaster.nl