Het Saxofoonkwartet.
Het Saxofoonkwartet. (Foto: PR )

Bach in het nieuw in het kerkje

Hans Duin

VALKKOOG – Ze zijn jong, ze hebben eigen muzikale opvattingen en ze kregen kort geleden het nationale keurmerk voor klassieke muziek, want zo mag je een optreden in Podium Witteman wel noemen. Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) treedt zaterdag 8 februari (20.15 uur) op in kerkje van Valkkoog.

Het concert zal ook voor de kenners nieuwtjes opleveren. Het saxofoonkwartet speelt namelijk de Goldberg-variaties van Bach. Een stuk dat oorspronkelijk is geschreven voor klavecimbel. Componist en altsaxofonist Peter Vigh heeft echter nieuwe arrangementen geschreven, waardoor de rond 1740 gemaakte compositie in Valkkoog een nieuwe dimensie krijgt. Het concert heeft dan ook de doopnaam "Nieuw licht op Goldberg'.

BSQ blaast sinds 2008 haar partijtje mee in klassiek Nederland. Ze rijden een route, die zowel in eigen land als in Duitsland, veel prijzen en nog meer waardering opleverde. Kenners voorspellen dan ook dat het zaterdag in Valkkoog een 'betoverende muzikale reis' wordt. Komt ook omdat lichtontwerper Jurjen Alkema kleur en beeld aan het concert heeft toegevoegd middels een op maat gemaakte lichtinstallatie. De voorbeschouwing is dan ook veelbelovend: "In een regie van Ria Marks bewegen de leden van het kwartet magisch door het licht. Stap in de achtbaan van emoties, gecomponeerd door Bach en laat u meeslepen door de symbiose van licht en saxofoons."

Informatie

Het concert begint zaterdag 8/2 om 20.15 uur. Toegang: vijftien euro. Kaarten: Boekhandel Plukker, Schagen. Reserveren: 0224-215661 of via www.kerkjevalkkoog.nl