Zwemles is een feestje in De Wiel

SCHAGEN- Bij zwembad De Wiel in Schagen staat de zwemveiligheid van het kind op één. Daarom staat in eerste instantie niet de techniek voorop, maar het zelf reddend vermogen: hoe een kind van jongs af aan, zonder goed de techniek te beheersen, kan overleven als hij of zij te water raakt. Deze opdrachten zijn bij zwembad De Wiel zoveel mogelijk gepersonaliseerd: het kind wordt onder toeziend oog te water gelaten waarbij hij of zij, met in eerste instantie hulpmiddelen en aanwijzingen uiteraard, zich leert redden.

Tegelijkertijd is een goede zwemtechniek uiteraard wel een vereiste op de langere termijn: deze lessen gebeuren in groepsverband, maar dan nog wordt scherp gekeken naar de vooruitgang van elk kind. Er wordt zoveel mogelijk maatwerk toegepast. Kinderen met minder talent krijgen meer begeleiding, kinderen met meer talent kunnen extra oefeningen doen.

Ouders kunnen in De Wiel hun kinderen met het zogeheten babyzwemmen al voorbereiden op de zwemlessen. Die zijn uiteraard in het ondiepe bad waarbij ouders hun kind laten wennen aan het water en de elementaire beginselen van de zwemtechniek eigen laten maken. Vervolgens worden de kids al op peuterleeftijd 'los' gelaten en leren zij al snel in het diepe bad te zwemmen.
Dit gebeurt natuurlijk wel met de nodige beveiliging. De kinderen zwemmen namelijk met een EasySwim-pakje aan. In eerste instantie zitten daar zoveel drijvers in dat ze door eenvoudig te trappelen het hoofd boven water houden. Langzamerhand bouwen we dan de weerstand op door steeds meer drijvers uit het EasySwim-pakje te halen."

Zwembad De Wiel heeft naar eigen zeggen veel succes met de methode, bij ouders en kinderen. Het spreekt kinderen aan dat ze vrijheid hebben. Dat bevordert het spelkarakter en daarmee het plezier van de lessen. Kinderen die er aan toe zijn, voeren zogeheten uurwerkopdrachten uit. Daarbij draaien ze aan een klok. Op elk tijdstip ligt een kaart met een opdracht gericht op de zwemveiligheid, zodat ze in elke situatie instinctief weten hoe ze zich moeten redden. De uurwerkopdrachten worden door een deel van de groep uitgevoerd. Het andere deel krijgt op dat moment techniekinstructies, want ook die zijn uiteraard belangrijk.

Uiteindelijk zwemmen de kinderen af voor het nationale zwemdiploma, uitgegeven door de Nederlandse Raad Zwemveiligheid. Dit wordt voor hen natuurlijk een groot en gezellig feest waarbij de kinderen met veel plezier het geleerde aan iedereen kunnen laten zien.