Mark van Loon met gerecyclede buis.
Mark van Loon met gerecyclede buis. (Foto: Marcel Rob)

Enkhuizer rioolbuis van afvalplastic?

ENKHUIZEN - Mark van Loon wil de riolering van Enkhuizen duurzaam maken. "Als iedereen meedoet, is het dan mogelijk om een rioolbuis te maken van het ingezamelde Enkhuizer afvalplastic?" Hij nodigt Enkhuizers uit maandag 3 februari hun plastic mee te nemen naar de informatieavond over duurzaamheid.

Als Enkhuizer bijdragen aan duurzaam maken van eigen gemeente

"Plastic is geen afval, maar een grondstof", zegt Mark van Loon van Pipelife. Het bedrijf produceert en levert kunststof buizen en leidingen. Het Enkhuizens bedrijf is een grote speler en zit in op het circulair maken van kunststof. "Wij maken op dit moment de transitie naar hergebruik van kunststoffen. In Amsterdam is al de helft van de Pipelife rioolbuizen gemaakt van gerecycled pvc. Enkhuizen willen we ook graag duurzaam maken onder de grond. En voor de duidelijkheid we hebben het hier over pvc-afval zoals schrootjes, buizen en kozijnen, en niet over verpakkingsplastic.""

Als papier inzamelen

Het lukt nu nog niet om al het buizenwerk van gerecycled materiaal te maken, zegt Van Loon. "We komen kunststof te kort. We willen meer grondstoffen hebben uit de stad. Op dit moment komt slechts vijftig procent van het kunststof afval van huishoudens bij de milieustraten terecht. We missen dus vijftig procent van het kunststofafval. Bewoners en bouwers scheiden nog onvoldoende het plasticafval. Veel gaat nog de grijze bakken en zakken in."

Bij afvalinzamelaar HVC komt op deze manier jaarlijks 600 ton pvc terecht. "Die 600 ton aan overgebleven West-Fries kunststof gaat naar een afvalverwerker die het selecteert en schoonmaakt zodat er bijvoorbeeld nieuwe rioolbuizen van gemaakt kunnen worden. Hoe mooi is het al straks heel Enkhuizen vol ligt met deze rioolbuizen uit recyclemateriaal!"

Tijdens de tweede avond over duurzaamheid in het kader van Enkhuizen heeft het! laat Van Loon zien hoe recycling in zijn business in z'n werk gaat. Hij hoopt vooral mooie ideeën van Enkhuizers te krijgen over hoe de inzameling van kunststof verbeterd kan worden. "Denk bijvoorbeeld aan hoe we de oud papierinzameling doen." En wat betreft het meenemen van plastic naar de informatieavond: "Het gaat er vooral om dat we ons laten inspireren door ons afval van pvc", zegt Van Loon lachend.

Ontwikkeling

Naast Mark van Loon spreekt ook stadsfilosoof Kees Jansen over duurzaamheid in de stad.

Locatie: De Drommedaris Enkhuizen. Kaartverkoop via cinemaenkhuizen.nl. Entreeprijs 5 euro. Reserveren dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur via 0229 232296.

Afbeelding