Archeologische schatten in het Rundveemuseum.
Archeologische schatten in het Rundveemuseum. (Foto: Hanneke de Boer)

Archeologische vondsten bezichtigen in Rundveemuseum

AARTSWOUD - Tijdens de Open Stal Zondag op zondag 2 februari gaan archeologen van Archeologie West-Friesland met bezoekers op zoek naar het verdwenen West-Friesland.

De nadruk ligt op de Middeleeuwen (1000-1500 na Chr.) Het Rundveemuseum is open van 13.00 tot 16.30 uur. Tijdens deze middag worden twee lezingen gegeven. Bovendien lichten experts hun meegenomen bodemvondsten toe. Harrie van der Meij, de plaatselijk amateurarcheoloog is ook van de partij. Kinderen kunnen aan leuke archeologische bordspelletjes meedoen.

Sander Gerritsen, archeoloog en projectleider bij Archeologie West-Friesland, vertelt over enkele dorpen die in de Late Middeleeuwen en in de eeuwen daarna geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen in de Zuiderzee. Aan bod komen Oosterleek, en Almersdorp en Etersheim. Nieuwsgierig geworden welke dat zijn? Kom dan deze middag naar het Rundveemuseum.

Thema

Het thema sluit mooi aan bij de oude runderrassen die de stal van het museum bevolken. De Fries roodbonte koe bijvoorbeeld, waarvan het museum er twee heeft, liep ook in de Middeleeuwen al rond. Nu zijn er nog ongeveer vijfhonderd en is het soort zeldzaam. Zichtbare geschiedenis voor een mooie middag voor jong en oud.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie:

www.rundveemuseum.nl.

Afbeelding