Dirk Scheringa aan het woord.
Dirk Scheringa aan het woord. (Foto: Theo Annes)

Dirk Scheringa eist miljoenen

SPANBROEK - Dirk Scheringa (67), oud-eigenaar van Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek, legt zich nog altijd niet neer bij het faillissement van zijn DSB Bank, dat zo'n tien jaar geleden een flinke klap was voor de ondernemer. Hij eist ongeveer 830 miljoen euro van De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten.

Scheringa ging maandag 27 januari naar het Paleis van Justitie in Den Haag om zijn verhaal te doen, want hij vindt dat ze hem 'bewust' hebben kapotgemaakt.

De ondernemer wil bij het Haagse gerechtshof bewijs verzamelen zodat hij kan aantonen dat De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën aanstuurden op een faillissement. Hij mag medewerkers van de bank en ministerie horen, zodat hij de schadeprocedure kan onderbouwen.

Hoe zat het ook alweer?

De DSB bank raakte in 2009 in opspraak omdat er allerlei verhalen over woekerpraktijken verteld werden. Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman riep klanten op om hun spaargeld weg te halen bij de DSB Bank. En dat deden ze...

Ongelukkigerwijs kwamen de mensen erachter dat De Nederlandsche Bank een noodregeling aanvroeg. Ondanks dat de rechter die afkeurde, werden een paar dagen later weer miljoenen spaargeld weghaalden. Dat resulteerde een week later tot het faillissement.

Bewust

Scheringa wijst een beschuldigende vinger naar de betrokken partijen, omdat hij ervan is overtuigd dat de aanvraag van de noodregeling bewust is gelekt en dààrom zijn bedrijf over de kop ging. Misschien dat ze ooit het lek vinden, maar de kans daarop is vrij klein.

Advocaat Knoops vindt dat de Nederlandsche Bank 'de zorgplicht' geschonden heeft, waardoor Scheringa teveel schade opliep. De weg naar de ondergang was onvermijdelijk.

Gezonde onderneming

Scheringa vindt dat als ze hem wat meer tijd hadden gegund, dat hij zijn bedrijf weer had kunnen opbouwen tot een gezonde onderneming. Dan neemt hij wel afstand van de conclusies die werden gesteld door commissie-Scheltema en in het rapport van de curatoren staat dat de DSB Bank gebruikt werd om zijn andere hobby's te sponsoren.

Wie is het?

Of het faillissement van de DSB Bank nu door Scheringa is veroorzaakt of door toedoen van De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten zal de tijd uitwijzen.

Wat de rechter bepaalt is nu nog ongewis. Voorlopig is de zaak nog in volle gang.

Dirk Scheringa en Gerrit Zalm.
Afbeelding