Koud is goed

Je blootstellen aan (een beetje) kou is heel goed voor je gezondheid. Van meer energie tot een opgewekter humeur.

Misschien wel gehoord van Wim Hof, the Iceman. Hij heeft aangetoond dat extreme kou veel positieve effecten kan hebben. Dat wil ik u (nog) niet aandoen.

Tegenwoordig leven we in huizen en kantoren die continu warm worden gestookt. Ons lichaam hoeft in die omstandigheden weinig moeite te doen om de lichaamstemperatuur van 37 graden aan te houden. Maar zodra de temperatuur drastisch zakt, reageert ons lichaam daarop. Je begint te rillen en dat is niets anders dan het samentrekken van je spieren. Ze gaan aan het werk om jouw lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Je hartslag gaat omhoog, want er moet meer verbrand worden. Die brandstof bestaat uit suikers en opgeslagen vet.

Verblijven in extreme kou hou je natuurlijk niet lang vol.

Maar verblijven in een temperatuur van maximaal 18 à 19 graden heeft al veel positieve effecten. Het betekent dat je insulinegevoeligheid verbetert (goed voor mensen met diabetes type 2), je stofwisseling krijgt een flinke boost en je weerstand verbetert.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het gezondheidseffecten van tijdelijke blootstelling aan kou, zoals koud douchen. Al doe je dat maar een minuutje per dag dan betekent dit al dat je minder vaak verkouden of ziek bent. En daardoor ook minder ziekteverzuim.

Dus laat om te beginnen die verwarming overdag op 18 staan en probeer dat koud nadouchen eens, begin met 5-10-15 seconden.

siem.zeilemaker@me.com