Deze bungalow langs de Warande springt eruit.
Deze bungalow langs de Warande springt eruit. (Foto: Esther van Aalderen)

Lustwarande in Beverwijk

BEVERWIJK - Na het Vondelkwartier trok stadsfotograaf Esther van Aalderen naar de Warande. De naam verwijst naar de 17e eeuw toen deze streek nog een ware lustwarande was voor Amsterdamse kooplieden en regenten die hier 's zomers verbleven om te luieren en te jagen. Warande betekent 'besloten jachtterrein'. We zijn inmiddels 400 jaar verder, en is de Warande een ruim opgezette villawijk uit de vijftiger en zestiger jaren, 400 huishoudens groot, met relatief veel bungalows.

Deze bungalow langs de Warande springt eruit. Met zijn klare en heldere lijnen, opvallende vorm, en witte gevel trok hij Esther's aandacht.

In gesprek

Ze raakte in gesprek met bewoner André van Wijk - tijdens zijn werkzame leven fotograaf van beroep - die graag de achtergrond van de woning uit de doeken deed. Zijn vader Jan van Wijk bouwde in 1959/1960 zelf dit huis. Jan was aannemer en bouwde vele woningen, waaronder in de Berghuisstraat, Galgenweg en Italiëlaan, in Beverwijk en negen andere Nederlandse plaatsen.

Ontwerp

Architectenbureau Schippers uit Den Haag tekende voor het bijzondere ontwerp. De klare heldere lijnen, de lichtheid en witte gevel doen nog steeds fris en prettig aan. Jan van Wijk was niet de enige die gecharmeerd was van het ontwerp. Een Duitse kennis was onder de indruk van het huis dat hij, pas na lang zeuren, de tekeningen kreeg van Jan van Wijk. Waarna hij in Berlijn een kopie bouwde, althans zo gaat het verhaal.

Stadsfotograaf Esther van Aalderen legt deze stad op allerlei manieren vast. In opdracht van ISOO en stichting Kunst & Cultuur Beverwijk fotografeert zij dit jaar de tien wijken die Beverwijk rijk is. Houd Beverwijk én Esther in de gaten!