Jacco Tuijn.
Jacco Tuijn. (Foto: Aangeleverd)

Werken in de gehandicaptenzorg, wat is er voor nodig?

HEEMSKERK - ''Het lijkt me te gek werk wat jij doet. Werken met mensen met een verstandelijke beperking. Elke dag zo goed mogelijk voor ze maken door ze te helpen en te ondersteunen. Maar helaas heb ik daar geen opleiding voor gedaan."

Een uitspraak die we vaker horen. Inderdaad, het is geweldig werk. Soms best zwaar, maar vaak heel mooi. Samen met collega's binnen een team zorgen dat cliënten zich blijven ontwikkelen. Overwinningen behalen op zich zelf. Al zijn dat soms hele kleine stapjes. Maar het stralende gezicht van een cliënt die iets gedaan heeft waarvan hij of zij dacht dat het niet mogelijk was, is onbetaalbaar.

Jouw opleidingsniveau zegt ons iets over je capaciteiten

We gaan er vanuit dat je als carrièreswitcher een baan in de directe zorg ambieert en dat je een opleiding en werkervaring hebt, alleen (nog) niet in de zorg. Dat is niet erg, want je ervaring, opleidingsniveau en bepaalde karaktereigenschappen die heel goed passen in de zorg, zijn veel waard.

Zelforganiserend

Jouw opleidingsniveau zegt ons iets over je capaciteiten en je werkervaring kan je wellicht heel goed gebruiken bij de begeleiding van cliënten, maar ook bij teamtaken. Wij zijn namelijk zelforganiserend en daardoor een platte organisatie waar regel- en coördinatietaken in het team belegd zijn. Elk teamlid draagt zijn steentje hieraan bij.

Karaktereigenschappen die essentieel zijn in de zorg zijn reflecterend vermogen. Jouw gedrag heeft effect op onze cliënten, daar moet je je heel bewust van zijn. Onze visie is versterkend begeleiden, wat betekent dat we onze cliënten zo veel mogelijk zelf willen laten doen of willen leren. Dat betekent soms op je handen zitten of even op je tong bijten.

Kennis van gehandicaptenzorg

Wat je hoogstwaarschijnlijk nog mag leren is kennis van de gehandicaptenzorg en bijkomende ziektebeelden. Wat is autisme en wat komt daar bij kijken. Of hoe uit iemand zich met een hechtingsstoornis of borderline. Hoe gaan dagelijkse bezigheden zoals wassen, aankleden of eten als je in een rolstoel zit of ernstig spastisch bent. Deze kennis is noodzakelijk en die gaan wij jou leren met behulp van interne trainingen, on the job en externe opleidingen.

Essentieel in de zorg is reflecterend vermogen

Er zijn bij ons genoeg goede collega's die eerst een hele andere carrière hadden. Zoals Jacco Tuijn bijvoorbeeld.

Hij was medewerker bij een bank en voelt zich nu helemaal thuis bij het team van de intensieve dagbesteding.

Jacco Tuijn: 'Ik had dit veel eerder moeten doen'

Jacco: ''Ik had dit veel eerder moeten doen, hier kan ik echt iets betekenen voor anderen. Als ik 's morgens op mijn werk kom en een van de cliënten geeft me een knuffel omdat hij blij is dat ik er weer ben, dan heb ik al een goede dag." Lachend voegt hij eraan toe: "Bij de bank deden ze dat echt niet, hoor."