De tuin van deze mevrouw krijgt een flinke voorjaarsschoonmaak.
De tuin van deze mevrouw krijgt een flinke voorjaarsschoonmaak. (Foto: Yvette van der Does/RM)

De lente zondert zich niet af

REGIO - Het zijn onstuimige tijden, maar buiten trekt de natuur zich niet terug. Geen quarantaine voor planten en dieren. Deze week belooft lenteachtig te worden met veel zon en regionaal maxima van ruim 15 graden overdag. Nog wel vorst aan de grond. Wie zijn boterhammen de komende weken niet meer in de bedrijfskantine kan opeten doet dat straks in een opgeruimde achtertuin. De tuincentra blijven vooralsnog open voor winkelend publiek.

Begin eerst maar eens met het opknappen van je tuin

Tuincentra hebben vooralsnog niet te lijden onder de getroffen maatregelen door de overheid, ze kunnen open blijven. Afgelopen zaterdag was het meteen druk bij de tuincentra met de eerste warme zonnestralen.

"We zaten al weken te wachten op beter weer", laat Martien Huiberts, van Tuincentrum Hollander in Breezand, weten. "Het was bij ons dan ook meteen druk. Na een natte winter is er veel te doen in de tuinen."

Maar wat kan er dan al gedaan worden, als er nog nachtvorst komt? Huiberts: "Begin eerst maar eens met het opknappen van je tuin. Raap de dooie bladeren bijeen, knip dorre gewassen af, snoei uitgebloeide bloemen van heesters en verwijder algen van de tegels."

Het is belangrijk om de tuin in het voorjaar goed te bemesten, want de planten beginnen dan weer te groeien. Ook het strooien van kalk is nodig voor het gazon.

"Het is nog te vroeg ook eenjarige planten te kopen, wij hebben ze dan ook nog niet staan. Wel verkopen we winterharde planten zoals primula's en viooltjes.

Tegen algen

Omdat de winter zo nat was zitten veel tuinen onder de algengroei: tegels, schuttingen, tuinmeubelen. "Veel mensen gebruiken azijn tegen algengroei, ze denken dat dit goed is voor het milieu", laat Huiberts weten. "Maar dat is het niet. Er zij diverse middel tegen algen te koop die beter voor het milieu zijn.Je hoef ook nooit bang te zijn voor schade aan planten of je grasveld bij gebruik."

Met het mooie weer in aantocht en met het uitzicht op de tijdelijke kantoortuin is het een goed idee om lekker buiten aan de slag te gaan.

Meer tips over tuinieren? Kijk op www.tuincentrumhollander.nl