Strandtent Hargen.
Strandtent Hargen. (Foto: Piet van Noort)

Column

CAMPERDUIN - Vroeger was Camperduin een kustdorp met een mooi breed strand en strekdammen waar je bij eb mosseltjes en zeesterren kon zoeken. Ook kon je met een netje garnalen proberen te vangen. Helaas is dat allemaal verdwenen omdat onze kustveiligheid niet meer in orde was.

Badplaats Camperduin

Er is heel veel zand voor in de plaats gekomen maar dat blijft maar wegspoelen. Het mooie brede strand, wat er even heeft gelegen, is wel te vinden bij Hargen. Daar is zoveel zand aangespoeld dat de strandtent er in dreigt onder te gaan. Natuurlijk is dat niet het zand van Camperduin omdat kustzand al eeuwen met de vloedstroom naar het noorden verhuist.

Het is niet meer nodig om strandtent Hargen met een trap te beklimmen je loopt van het strand zo het terras op van het paviljoen. Nu rijst de vraag of deze ontwikkelingen volgens de plannen van adviseur Arcades en landschap architect Kees Vertegaal zijn ontstaan. Beiden hebben de ingediende rekening betaald gekregen, de vraag is alleen of zij ook garantie hebben gegeven over hun inbreng?

In Camperduin mist de ondernemer inkomsten omdat er geen strand meer is en bij Hargen mist de ondernemer inkomsten omdat het strand zo breed is dat de klanten, die aan de kant langs de zee zitten, te ver moeten lopen om een versnapering te halen. Kunnen de gemiste inkomsten verhaald worden op de adviseur en architect van dit mooie plan?

Zandhandelaren Boskalis & van Oord hebben 20 jaar garantie gegeven op onze kustveiligheid maar of de inkomstenschommeling van de uitbaters op het strand daar ook onder vallen, staat niet vermeld.

Er is in 2014 eerst 350 miljoen kuub zand opgespoten omdat de Hondsbossche en Pettemer Zeewering was afgekeurd. In 2018 werd er bij Camperduin nog eens 750.000 kuub bij gesuppleerd omdat toen het strand al weer was verdwenen en er is pas een kwart van de garantieperiode voorbij.

Gaan Boskalis & van Oord dit iedere twee jaar corrigeren of is dit een ondernemersrisico van de plaatselijke horecaondernemers? Met dit kleine strandje is Camperduin nu een echte badplaats om te zwemmen en Hargen een kustplaats waar heel veel mensen een plek kunnen vinden op het onmetelijke strand.

Piet van Noort