Paasvee voor zesde keer afgelast

SCHAGEN - Schagen beleeft in 2020 geen Paasvee. Door het virus is een gezonde keuring en een prettig feest volstrekt onmogelijk. Dat is pas de zesde keer sinds 1893.

De eerste Paasveetentoonstelling dateert van woensdag 17 maart 1893. Gedurende al die jaren is het dit jaar pas de zesde keer dat het feest niet doorgaat. De Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren eerder oorzaken voor een streep door de rekening. In 2001 was er de mkz-crisis die de keuring, toen op 4 april, onmogelijk maakte. Paasvee werd een middagactiviteit met de cafés open. Leuk, maar voor de echte Paasvee-feestneus toch soep zonder ballen. En dit jaar, 1 april, wat de 122ste editie zou zijn, is er door de onzichtbare vijand helemaal niets.

Paasvee in Schagen, de enige keuring in Nederland in de open lucht, is een belangrijk evenement voor de stad. Jaarlijks komen er deze dag vele duizenden mensen naar Schagen, die zeker in de horeca een royale grijpstuiver uitgeven. Met een deel van de duiten voeden de horecaondernemers, verzameld in de SES, de pot waarmee andere activiteiten, zoals het Popweekeinde, mede worden gefinancierd. Dit betekent waarschijnlijk een versobering van de evenementen, die later dit jaar plaatsvinden.

Het is nogmaals een opdoffer voor de horeca in Schagen, beaamt Piet Hein de Boer, voorzitter van de Stichting Evenementen Schagen, de club van de gezamenlijke horeca: "Vooropgesteld: de gezondheidsproblemen zijn op dit moment verreweg het belangrijkste. Ver daarna komen wij. Neemt niet weg dat we als horeca zware tijden tegemoet gaan, nu de samenleving tot stilstand is gekomen. We hebben nu echt allemaal onze aandacht nodig voor ons eigen bedrijf. Ik kan en wil niet nadenken over evenementen, die ons te wachten staan. Ook en vooral omdat we niet weten hoe lang dit gaat duren." De horeca kijkt, net als andere branches, reikhalzend uit naar het gereedschap, dat ze vanuit Den Haag krijgen aangereikt.

Er is maar één Paasvee, een onvervangbare traditie. Er werd al lang rekening mee gehouden dat er eens een spaak in het wiel van de Paasvee zou komen. Zoals in zoveel andere plaatsen in Nederland. "Wegens veeziekten en strengere overheidsmaatregelen worden de tentoonstellingen steeds schaarser", geeft het bestuur van Paasvee Schagen op de eigen website aan. Maar er waren ook ongeregeldheden, vaak samenhangend met fors alcoholgebruik, die de wenkbrauwen deden fronzen. Drastische maatregelen van de gemeente Schagen, met name van de burgemeesters Stam en Westerink, leidden echter tot goede resultaten. Nu plots komt de dreun voor de Paasvee uit volstrekte onverwachte hoek.