Teleurstelling en strijdlust bij OZOS

SCHAGEN - Zeker, het is een pijnloos schrammetje in de wereld van nu. Maar toch, als je een half jaar intensief hebt toegeleefd naar een serie voorstellingen (Leedvermaak), dan is dat wel even een tikkie. Na drie voorstellingen was ook voor toneelvereniging OZOS het verdict: stoppen!

"Jammer. Erg jammer", verwoordt Peter van de Wiel de gevoelens van de groep. "We missen niet alleen de kers op de taart, de hele taart gaat aan ons voorbij. We hebben drie voorstellingen gespeeld. Dan groei je als team naar je beste spel. De praktijkervaring stuwt je naar een hoger niveau. Natuurlijk volstrekt redelijk dat er nu een streep wordt gezet. Geen discussie daarover. Maar de teleurstelling blijft. Ook voor het publiek dat nog zou komen. 270 personen die al een kaartje hadden. Zonder de virusproblematiek zou die groep nog veel groter zijn geworden. En Debby Goos had in deze voorstelling haar eerste dragende rol. Ernaar toegeleefd, heel veel geïnvesteerd. En dan de streep erdoor. Ook erg jammer voor Dirk Keijzer, die zes liedjes voor ons heeft geschreven. Hij heeft alleen tijdens de doorloop kunnen horen hoe zijn melodieën zijn opgepakt. Het positieve: we hebben als groep in een erg inspirerende sfeer naar deze voorstellingen toegewerkt. Dat was heerlijk om te beleven."

Maar er is wel een financiële strop. "Zeker. We hebben als OZOS het geluk dat we wat reserves hebben, we hebben wat vet op het lijf. We komen niet in de problemen, maar het zal wel op een verlies van een aantal duizenden euro"s uitdraaien. Een aantal kosten zouden naar verwachting worden gedekt uit de opbrengsten van acht voorstellingen. Zoals de kostuums, het decor, de regie, de muziek. En die dekking mis je nu. Hoe dan ook, het wordt geen doodsteek, we hebben weerstandsvermogen."

Hoe nu verder? "We gaan deze week bekijken of er mogelijkheden zijn om toch nog voorstellingen te spelen. Als het half kan, zullen we dat zeker helemaal doen. Strijdlust vormt immers zo ongeveer de rode draad in de geschiedenis van OZOS."