Kappio biedt maatwerk tijdens coronavirus. (Foto: Google)
Kappio biedt maatwerk tijdens coronavirus. (Foto: Google) (Foto: )

Coronacrisis geeft Kappio kans nog meer maatwerk te bieden

NOORDKOP- De kinderopvang staat momenteel meer dan ooit in de schijnwerpers. Ze vormt, samen met scholen, de eerste steun in de rug voor ouders in vitale en cruciale beroepsgroepen met kinderen. ,,Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, laten we die gezinnen niet in de kou staan.", vertelt directeur/bestuurder Marga Hendriks van Kappio. Het is een statement dat ook andere kinderdagopvangbedrijven laten horen. Zo stelt eigenaresse Marja Schmitz van Hoi Pipeloi in Schagerbrug 'open te blijven ondanks dat de aanloop minimaal is'. Beide vrouwen stellen op deze wijze maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen.

Kinderopvang robuust ondanks de crisis

Kappio heeft in de Kop van Noord-Holland veertig peuterscholen en twaalf kinderopvanglocaties. De peuterscholen zijn gesloten, omdat deze zich voornamelijk in scholen bevinden en zij met de scholen meebewegen. ,,De meeste ouders die kiezen voor een peuterschool werken in deeltijd en die kunnen de kinderen dus met enkele aanpassingen nu ook thuis opvangen", vertelt Hendriks. ,,We hebben vier gezinnen voor wie dit niet gaat, hun kinderen worden nu op hun eigen locatie opgevangen door hun eigen vertrouwde pedagogisch medewerker." Wat betreft de kinderdagopvang gaat het er volgens Hendriks vooral om dat ouders de ernst van de situatie inzien. ,,Hoe meer kinderen hoe groter het besmettingsgevaar"

Geen clusterlocatie

Kappio heeft er bewust voor gekozen om kinderen op te vangen op hun eigen locatie. Hendriks: ,,Hierdoor kan je met kleinere groepen werken. Kinderen houden hun vertrouwde omgeving en ook hun vertrouwde pedagogisch medewerkers. Het aantal kinderen dat wij nu bij onze locaties opvangen is tussen de drie en de vijf kinderen."

Kappio volgt de richtlijnen van het RIVM, dus bij de klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts kunnen kinderen niet naar de opvang komen. Bovendien gaat Kappio qua maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verder dan alleen bijvoorbeeld handen wassen en ruimtes desinfecteren. Hendriks: ,,Wij smeren nu bijvoorbeeld de broodjes voor de kinderen waar ze normaal dat uit het oogpunt van zelfredzaamheid zelf doen. Maar met zijn allen in de botervloot roeren vinden we in de huidige omstandigheden geen goed idee. Daarom krijgt elk kind ook een apart fruitbakje waar dat normaal gedeeld wordt."

Kappio onderhoudt nauw contact met de ouders, of ze het ook echt lukt om opvang voor hun kinderen te regelen. Voor de huidige groep kinderen met extra zorg zijn de twee zorgcoördinatoren gevraagd om het contact met de ouders te onderhouden.


Resteert de vraag hoe Kappio dit doet. Hoe overleeft een bedrijf dat ouders en dus klanten eigenlijk zoveel mogelijk wil mijden in de strijd tegen corona? Hendriks: ,,De overheid heeft gevraagd aan ouders hun betalingen aan kinderopvangcentra niet op te schorten of te wijzigen. Ze heeft beloofd hen tegemoet te komen. Achteraf gaat gekeken worden hoe ouders en wij als bedrijf gecompenseerd worden. Dat geeft aan alle partijen het vertrouwen ons hierdoor heen te slaan. Zonder steun van de ouders en de overheid zouden we in deze crisistijd op korte termijn in financiële problemen komen."