Dico Zeeman bij de lasersnijder
Dico Zeeman bij de lasersnijder (Foto: aangeleverd)

European Machine Trading heeft nieuwe lasersnijder aangekocht

’T ZAND- Vroeger werd het met de hand gedaan, nu is er software dat alles in 3D feilloos uitrekent en illustreert. Plus dat er sinds kort een gloednieuwe lasersnijder staat dat bij European Machine Trading (EMT) het staal precies zo vorm geeft als de bedoeling is.

Vernieuwing om stikstof beter in de grond vast te houden

"Wij hoeven de gesneden stukken staal alleen nog maar aan elkaar te koppelen”, vertelt Zico Zeeman (27) die de vijfde generatie vormt bij het 107 jaar oude bedrijf uit ’t Zand.

Het laser gesneden staal, de zogeheten snij-onderdelen, zijn voor de roestvrije machines die EMT maakt om kunstmest te mengen. "Daarnaast werken we ook met normaal staal voor de ondersteuning”, vertelt Zeeman. "De combinatie geeft een totaal nieuwe machine.”

EMT begon ooit als veevoederbedrijf, anno 2020 is het een onderneming gespecialiseerd in het maken van machines voor de kunstmestindustrie. Wie het kantoor van Janco Zeeman, de oom van Zico, betreedt ziet allemaal bakjes korreltjes staan. Geel, oranje, in alle kleuren. "Dat zijn de proefmengels, dit is het uiteindelijk geworden”, wijst hij op een vijfde bakje met neutrale bruinachtige korrels.

Met ‘het’ bedoelt de zoon van de andere eigenaar, vader Gustaaf, de juiste samenstelling voor die specifieke klant. "In de bodem zitten tien noodzakelijke voedingselementen, nutriënten, die een plant laten groeien. Drie van de tien, stikstof, fosfor en kalium, zijn de belangrijkste voedingsvoorwaarden voor de groei van gewassen. Alleen, elke bodemsoort en gewas wat geteeld wordt op de bodem is anders en vraagt dus om een andere samenstelling van kunstmest. Dat is onze specialiteit.”

Waarbij er ondanks alle kennis toch ook fingerspitzengefühl bij komt kijken. ,"De bodemonderzoeken en gewasspecificatie die bij de EMT-klanten bekend zijn, geven voor ons bedrijf voldoende informatie om de klanten de juiste keuze voor het type mengmachine te adviseren. Maar omdat we op vijf continenten werken en in de loop der jaren natuurlijk heel veel ervaring hebben opgedaan weten we over het algemeen eigenlijk wel direct wat er moet gebeuren. Om een voorbeeld te geven: Een bedrijf wil veel maïs verbouwen. Maïs heeft veel stikstof nodig, dus daar leg je de nadruk op bij de ontwikkeling van de kunstmestmengmachine.”

Vloeistoftoevoeging

In de strijd tegen de hoge stikstofuitstoot heeft EMT een nieuwe techniek ontwikkeld, waarbij uit een buffervat vloeistof wordt toegevoegd aan het mengsel. ,,Met groot succes’, vertelt Zeeman ‘junior’, "want de stikstof wordt nu beter vastgehouden in de grond.” Hij wijst op technische tekeningen aan de muur in het kantoor waarnaast geschreven staat onder meer ‘Saudi Arabië, Mexico en Ierland’. "Wij leveren over de hele wereld, hebben in de afgelopen jaren ruim vijfhonderd projecten mondiaal voltooid en geleverd aan meer dan 60 landen."

Burkina Faso

De landkaart met de vele vlaggetjes die erop geplant staat, maakt wat dat betreft indruk. En je kunt zodoende bij EMT verrassende ontmoetingen hebben. Op deze donderdag zijn er twee mannen uit Burkina Faso op bezoek die gelieerd zijn aan het ministerie van landbouw aldaar. De handen worden geschud, de heren zijn duidelijk tevreden met de kunstmestmengmachine die ze zojuist hebben gekocht. "Met één zo’n machine kunnen vele duizenden monden gevoed worden”, aldus Zico Zeeman die de verbaasde blik van schrijver dezes begrijpt en begint te lachen. "Ja, dat verwacht je niet in het Noord-Hollandse ’t Zand. Maar we hebben wereldwijd maximaal maar tien concurrenten, zitten in een hele belangrijke kunstmestmarkt dat tegelijkertijd een nichemarkt is. Eigenlijk doen we alleen Noord-Amerika niet aan, daar werken we samen met een partner die ons lang geleden in deze markt introduceerde.“

Zico Zeeman is de afgelopen jaren zelf druk geweest met onder meer de interne processen. "Onder meer kennisdeling, zodat niet slechts drie mensen van een bepaalde techniek afweten. Dat maakt je als bedrijf kwetsbaar. Daarnaast heb ik de handleidingen geschreven voor de machines, sleutel ik ook aan ze en doe ik sales. Heel veelzijdig kortom, waarbij de reizen de krenten in de pap zijn. Wie kan er op zijn 27e zeggen dat hij een groot deel van de wereld heeft gezien? Waarbij vooral Afrika mij steeds weer een goed gevoel geeft. Omdat je daar echt het verschil maakt tussen honger lijden of door middel van de juiste kunstmestmengels voldoende voedingsgewassen te telen.”

Jaap Zeeman, belangrijke grondlegger onder het EMT-succes, toont alle projecten die EMT in de wereld heeft afgerond of mee bezig is.
Kunstmestmenger van EMT
Kunstmestmenger van EMT